Societat 17/01/2018

Andorra la Vella reparteix 4.500 racions d'escudella

Enguany la tradició ha arribat a la 49a edició

Ana
2 min
Preparació de l'escudella a Andorra la Vella. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaLlargues cues en els dos carrers d'entrada a la plaça Guillemó, des d'abans de la una de la tarda, moment en què estava previst començar a repartir la tradicional escudella de Sant Antoni a Andorra la Vella. Amb les carmanyola en mà o amb el plat de ceràmica, els més impacients i afamats ja feia estona que feien cua. Pocs minuts passats de la una del migdia, els prop d'una setantena d'escudellaires de la confraria d’Andorra la Vella, han començat a servir els plats i a omplir les carmanyoles. En total, s'han entregat gairebé 4.500 racions que s'ha acompanyat amb 100 kg de pa moreno i 140 litres de vi negre. Per a les postres, s'han repartir 160 tortells de Sant Antoni.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marxol, ha afirmat que “cada vegada està més viva la tradició i la ciutadania respon”. De fet, enguany l'escudella de Sant Antoni ha arribat a la 49a edició, que va començar el 1970 quan un grup d’amics, residents a l’avinguda Meritxell i que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni Abat, van decidir celebrar-la conjuntament.

Els preparatius dels ingredients vam començar aquest dimarts a la tarda. En total, per preparar les 4.500 racions previstes, s'han posat 120 kg de botifarra negra, 80 de botifarra blanca, 90 de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 kg de gallina. També s'han preparat gairebé 100 kg de mandonguilles i s'han utilitzat 200 kg de patates, 30 kg d’arròs i de fideus, uns 40 kg de porro i d’api, i 20 kg de mongetes i de cigrons. També 30 kg de pastanagues, 65 kg de col i 40 de carbassa.

A partir de les cinc de la matinada d'aquest dimecres, un grup de set escudellaires s'han posat mans a l'obra i han controlat deu fogaines: vuit d’escudella i dos de caldo per coure-hi les mandonguilles. El plat commemoratiu de la jornada lluïa un gravat representant l’Orfeó Andorrà en motiu del 55è aniversari. A més, l'edició d'enguany també ha servit per nomenar dos nous escudellaires de ple dret. Són Valero Oroñez i Quim Roure, que han exercit almenys durant tres anys seguits com a escudellaires, requisit imprescindible per al reconeixement.

stats