Societat 21/02/2019

Anirà l'herència de Karl Lagerfeld a la seva gata?

"Té una petita fortuna per a ella sola, és una hereva. Si em passa alguna cosa, la persona que s'ocuparà d'ella no estarà en la misèria", va dir l'alemany, dissenyador de Chanel

Efe
3 min
Fotografia dEl dissenyador alemany Karl Lagerfeld després de la presentació de la seva col·lecció Primavera / Estiu per a Chanel a la Setmana de la Moda de París, el 2017. / EFE-IAN LANGSDON

ParísEl difunt Karl Lagerfeld era tan conegut per les seves ulleres de sol i la seva cua platejada com per la seva gata, Choupette, estimada i explotada a parts iguals pel seu propietari, que va prometre en vida llegar part dels seus milions, però podria fer-ho?

"Té una petita fortuna per a ella sola, és una hereva. Si em passa alguna cosa, la persona que s'ocuparà d'ella no estarà en la misèria", va dir l'alemany, dissenyador de Chanel, en una entrevista al 2015.

La gata, un bell exemplar de sagrat de Birmània en color sorra amb més de 200.000 seguidors a Instagram –davant els que va mostrar aquest dijous amb una foto el seu dol després de la mort del 'papa'–, és, com ell mateix deia, "una nena rica".

Lagerfeld li va procurar exhaustives cures des que va arribar a la seva vida el 2011: el seu amic Baptiste Giabiconi li va prestar, però el dissenyador va acabar quedant-se-la per donar-li una vida millor, amb dues dames de companyia, un guardaespatlles, xofer i una carrera de model que ha generat tres milions d'euros.

Tot i que els detalls del testament del Kàiser no es coneixen encara, en el seu últim llistat anual la revista alemanya Manager Magazin va estimar la seva fortuna en 400 milions d'euros.

"Estic llegint-lo en molts mitjans, però es tracta d'un recurs periodístic. En el dret francès un animal és considerat com un bé moble amb drets particulars, però no pot ser hereu. En canvi, es pot llegar a una persona o una societat o associació amb la responsabilitat d'ocupar-se de l'animal ", va assenyalar a EFE l'advocat especialista en dret de successió, Xavier de la Chaise, del bufet Omega Avocats.

Una persona pot rebre l'herència amb un cert nombre d'obligacions cap a l'animal fins a la seva mort, encara que l'opció de l'associació és molt freqüent a França.

El 2018, les herències van suposar el 70% dels ingressos de la Société Protectrice des Animaux (SPA), és a dir, 33 milions d'euros.

"En cas d'herència cuidem de l'animal a la mort del seu amo, fins i tot encara que en el testament no ho demani", ha assenyalat una representant d'aquesta associació en el diari Le Monde.

Més del 90% de les persones que donen a l'ASP no tenen fills, com era el cas de Lagerfeld.

De la Chaise apunta que, de la mateixa manera, els diners que la gata va generar amb campanyes de publicitat i altres objectes dedicats a la seva figura amb els quals Lagerfeld havia creat un ganxo de màrqueting en l'última dècada, tampoc va anar a Choupette sinó a la seva propietària.

Una altra opció en la successió –i menys probable coneixent les excentricitats del dissenyador– seria que la gata fos en si l'herència per a una persona determinada.

Als països que permeten a una persona desheretar als seus fills, com és el cas dels Estats Units, l'herència si pot quedar en mans de l'animal, com va ser el cas del ximpanzé de Michael Jackson, Bubbles, que es va quedar amb dos milions de dòlars.

Encara que Lagerfeld va viure a França des dels anys cinquanta, queda l'opció que el dissenyador hagués previst en el seu testament una aplicació segons el dret alemany, el que permetria que la seva fortuna fos administrada per una tercera persona, com succeeix en el cas de persones que estan sota tutela, assenyala la revista Express.

No sembla descartable, ja que quan els periodistes li recordaven que a França un animal no pot heretar responia: "A mi m'és igual perquè jo no soc francès".

stats