Societat 12/03/2019

Un any per les adaptacions d'accessibilitat més prioritàries

Torres recorda que els comuns han rebut un document amb els punts a millorar, durant la presentació d'un manual dirigit a la població

M. F.
2 min
El ministre d'Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres, conversa amb el president de la comissió d'accessibilitat, Albert Llovera, abans de la presentació del manual de bones pràctiques. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEls comuns disposaran d’un any per corregir les principals mancances d’accessibilitat en els espais públics. Aquest és el compromís que s’ha posat sobre la taula després que s’hagi elaborat un document amb la catalogació, parròquia per parròquia, de l’accessibilitat i que se’ls hagi lliurat a les corporacions comunals perquè facin les adaptacions escaients. Per prioritzar aquesta feina s’ha impulsat una comissió perquè tots aquests objectius “no quedin en un calaix”, tal com ha destacat el ministre d’Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres, en la presentació del manual de bones pràctiques en accessibilitat universal que està especialment pensat per a constructors, arquitectes, enginyers i dissenyadors d’interiors, tal com ha subratllat el president de la comissió d’accessibilitat, Albert Llovera.

Tant Llovera com Torres han recordat que els diferents comuns han rebut un document molt extens que marca les diferents prioritats en accessibilitat i les adaptacions que s’haurien de fer. Les corporacions ja han nomenat els tècnics que integraran aquesta comissió i en la reunió que s’ha de mantenir “en les properes setmanes” es fixarà el calendari perquè les principals prioritats estiguin corregides el 2020. Torres ha recordat que, de manera paral·lela, des de l’executiu s’han anat fent millores arran d’un inventari que es va fer de tots els edificis públics. De fet, ha concretat que s’ha destinat més d’un milió d’euros a treballs per l’accessibilitat aquesta legislatura i ha puntualitzat que la majoria d’edificis ja són accessibles.

Per “conscienciar i sensibilitzar” la població que els espais han de ser accessibles per tothom s’han editat 15.000 exemplars del manual de bones pràctiques. Torres ha recordat que un 40% de la població pateix alguna limitació en l’ús de l’entorn, una dada que cal tenir en compte per promoure que els espais siguin accessibles. Llovera ha incidit en el fet que en els darrers anys s’ha “millorat moltíssim” i que fins i tot es pot considerar que a Andorra s’és “pioner” en aquesta qüestió tot i que ha reconegut que, evidentment, queden “coses per fer”. Aquest manual, ha destacat el president de la comissió d’accessibilitat, ha de ser tingut en compte de manera especial pels professionals que pensen els espais, incidint de manera especial en edificis privats, grans superfícies, hotels o restaurants, entre d’altres. Hi ha un seguit de requisits que han de complir i el que es pretén és que fins i tot en aquells casos en què no estiguin obligats tinguin en compte l’accessibilitat i es facin millores en aquest sentit. Llovera considera que no caldria ser més exigent amb els requisits si bé ha remarcat que en alguns aspectes el que seria necessari és una major “educació” per part de la gent, com per exemple en el cas de les places d’aparcament destinades a persones amb discapacitat. Ha incidit en què aquest manual vol ser una invitació a què es facin espais millors i que, en definitiva, “no hi hagi límits” i les persones amb dificultats d’accés no es vegin limitades per impediments externs.

stats