Societat 13/06/2019

Apapma celebra que el forn incinerador serveixi “almenys” per a la cogeneració

L'entitat ecologista apunta, resignada, que per cada quilowatt que es generi per a la xarxa de calor se'n perdran entre dos i tres respecte a quan es va crear el material incinerat

M. M.
2 min
El circuit tancat de canonades que formaran la xarxa de calor de la Comella. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaMalgrat continuar pensant fermament que el Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) ha d'acabar més d'hora que tard tancat, l'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient d'Andorra (Apapma) celebra, resignada, que la infraestructura serveixi per generar, a partir d'aquest hivern, calefacció i aigua calenta a través del sistema de cogeneració. “Ja que tenim un forn incinerador obsolet i que va ser una errada històrica de país construir-lo no trobem malament que s'aprofiti almenys la calor que es genera”, ha expressat el president de l'entitat, Carles Iriarte.

La posada en marxa del sistema de cogeneració aprofitant l'energia que genera Ctrasa és, per Iriarte, la demostració pràctica que la infraestructura no ha estat mai, fins ara, un centre de valorització energètica. “El forn contribueix a l'emissió de gasos i a la inversió energètica”, recorda. Precisament, en referència als arguments de FEDA Ecoterm que apel·la que el nou sistema servirà per reduir les emissions de CO2, Iriarte contraataca i apunta que les afirmacions són “una fal·làcia”.

“Per cada quilowatt generat per a la xarxa de calor se'n perden dos o tres respecte a quan el material plàstic es va construir”, exemplifica Iriarte, que apunta que altres estudis parlen d'una pèrdua energètica d'entre quatre o cinc quilowatts. Per la qual cosa sustenta que es perd “molt més poder calòric del que es genera, a part que es produeix contaminació tant en la creació com amb la crema dels residus”.

Per tot plegat, Apapma continua treballant pel tancament del forn i per això treballa per dues bandes, amb la conscienciació de la gent i la classe política que hi ha altres mètodes més nets i també a través dels tribunals. “Volem que no arribin residus a Ctrasa perquè al final no hi hagi més opció que tancar-lo”. En referència a la via judicial, Iriarte ha recordat que l'associació va presentar un recurs davant del Superior contra l'aute de Corts per investigar els fets que van envoltar la construcció del forn incinerador de la Comella.

L'associació insisteix que durant la construcció del forn (iniciada el 2003) es van produir “irregularitats”, com una suposada desviació de diners, que no tindria justificació perquè era una obra claus en mà. Es fonamenten en una auditoria encarregada pel Govern a l'empresa KPMG el 2010. Denuncien delictes contra l'activitat mercantil de les empreses, de prevaricació en la funció pública, de corrupció i tràfic d'influències, de falsedat documental i de malbaratament de cabals públics, entre d'altres.

stats