Un aparador per a la gent gran

Escaldes-Engordany acull l'onzena edició del Saló de la gent gran, amb una vintena d'estands que informen sobre serveis i activitats per al col·lectiu

“Un aparador perquè la gent gran conegui els avantatges” que té al seu abast. Amb aquest objectiu organitza el comú d’Escaldes-Engordany, amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, el Saló de la gent gran, que arriba a l’onzena edició. Així ho ha posat en relleu la cònsol major escaldenca, Trini Marín, que ha remarcat la importància que cites com aquestes se celebrin per, precisament, informar el col·lectiu de totes les propostes que tenen al seu abast.

El saló compta amb una vintena d’ estands, entre els quals alguns repeteixen després de l’èxit aconseguit els darrers anys, com el de la formació professional. Així, ja a primera hora del matí eren moltes les persones que volien que les alumnes de la branca d’estètica del centre formatiu els fes un dels tractaments que oferien. Marín ha manifestat que quan es va convidar l’FP a participar en aquest saló era una incògnita com funcionaria però que ja va ser un èxit la primera ocasió i que des de llavors la gent gran ha demanat aquesta participació. També hi són presents institucions com el SAAS, per informar els padrins dels serveis que presten; Andorra Telecom, que fins i tot celebrarà un taller de telèfons mòbils; la Fundació Crèdit Andorrà, que informa sobre les activitats que les persones grans poden dur a terme a L’espai o empreses privades que ofereixen diversos serveis, a més a més del ministeri d’Afers Socials o la Creu Roja.

La cònsol major ha recordat que el saló va néixer durant el consolat de Lydia Magallon i que “cada dos anys ha anat creixent” incorporant diverses novetats, sense perdre l’objectiu final de ser un espai on la gent gran es pugui informar sobre diversos serveis i activitats.

Marín ha destacat que la gent gran “és molt activa” i que és important que puguin “estar al dia” de les diferents novetats, per exemple les tecnològiques, i que per això des de la corporació comunal s’ha optat no només per organitzar aquest saló cada dos anys, sinó també per potenciar activitats a la llar de jubilats.

A la fira també hi participa la Federació de la gent gran. El seu president, Fèlix Zapatero, ha valorat la cita ja que “dona informació a la gent gran”. Qüestionat pels mitjans de comunicació sobre quines són les reivindicacions del col·lectiu, ha recordat que quan l’actual junta va prendre el relleu de l’anterior, van “rebre en herència 34 mesures de les quals no s’ha fet res de res, excepte una petita cosa de podologia”. Continuen demanant, per tant, que hi hagi un podòleg que visiti els diferents centres de salut i que s’estableixi un protocol perquè la gent gran pugui demanar hora directament per poder rebre les cures d’aquest professional a les diferents parròquies. També tenen pendent, ha afegit, una reunió amb els ministres d’Afers Socials i Salut, Víctor Filloy i Joan Martínez Benazet, per tractar la implantació del tercer pagador per a laboratoris d’anàlisis clíniques i farmàcia, ja que recorden que sovint la factura que les persones grans han de pagar per aquests dos serveis són molt elevades.