Societat 20/01/2021

Arrenca la campanya de vacunació "històrica" al Cedre

Una metgessa i una resident de 82 anys, les primeres en rebre el vaccí

Ana
3 min
La doctora Eva Heras, la primera en rebre la vacuna. / SFG

Santa Coloma“Un dia històric” en què els sentiments són “d’il·lusió i alegria”. Amb aquestes paraules s’ha definit la primera jornada de vacunació al país que ha arrencat al centre sociosanitari del Cedre, amb l’administració del vaccí a la doctora Eva Heras, per continuar posteriorment amb els residents. Entre aquests, la primera en rebre el medicament de Pfizer ha estat una resident de 82 anys. “És un moment històric perquè comencem el procés que afegeix una mesura de les més importants per aconseguir tallar la cadena” de transmissió del virus, ha manifestat el director general del SAAS, Josep Maria Piqué. Al seu torn, Heras ha posat en relleu que havia estat “un moment molt emocionant” i ha afegit que s’està vivint “amb molt il·lusió i moltes ganes”.

En total, 25 residents del Cedre rebran la vacuna, ja que dels 28 que podien ser vacunats n’hi ha hagut dos que han dit que no la volen i una altra persona que ha destacat que potser “més endavant” ja que ara com ara “no es veia amb cor”, tal com ha explicat la responsable assistencial del Cedre, Montserrat Alsina, que ha afegit que per part de les famílies hi ha hagut “molta predisposició i il·lusió” en què els seus familiars es puguin vacunar ja que també ho veuen com “una responsabilitat important”.

Heras ha subratllat que “els padrins estan igual d’il·lusionats” que el personal en rebre aquest vaccí i ha recordat que s’han passat “moments molt durs” al centre, especialment en la primera onada i, per tant, ara es comença a “veure la llum al final del túnel”, ja que es veu la vacuna amb esperança.

Cal recordar que la campanya ha començat aquest dimecres al Cedre i que també es vacunarà personal i residents de Clara Rabassa i personal sanitari de l’hospital que està a primera línia. Piqué ha recordat que després que aquest dimarts l’hospital fes la recepció de les vacunes, el departament de farmàcia les ha preparat i que aquest matí cap a les deu ha començat l’administració entre el personal sanitari i els residents del Cedre. També al matí era previst començar a Clara Rabassa i al migdia, a l’hospital.

Els càlculs són que entre aquest dimecres i dijous el Cedre, Clara Rabassa i l’Albó hagin rebut les vacunes i pel que fa als centres sociosanitaris de Salita i Sant Vicenç d’Enclar seran objecte de vacunació en una següent fase tenint en compte que els brots de coronavirus encara són actius. Piqué ha afegit que “en quatre o cinc dies” ha d’estar vacunat el personal de l’hospital que està més a primera línia i que “en quatre o cinc dies més” ja ho estarà el que es troba en segona línia. Per tant, en “uns vuit o deu dies” tot el personal assistencial dels centres sociosanitaris i de l’hospital hauran rebut la primera dosi.

Registre de sanitaris

Pel que fa a l’adhesió del personal sanitari, el director general del SAAS ha detallat que la plantilla de la parapública és d’uns 1.100 professionals i que s’ha demanat a les persones que es registrin per saber si volen la vacuna. Uns 600 ja han respost de manera afirmativa, un percentatge “molt satisfactori”, ha destacat Piqué, si es té en compte persones que no es puguin vacunar perquè han passat la malaltia o per contraindicacions.

Piqué també ha subratllat que aquesta vacuna es veu com “el començament d’una fita” que ha d’accelerar el final de la pandèmia i ha destacat que vacunar-se és un acte de “responsabilitat individual i col·lectiva”, ja que fent-ho no només ens protegim sinó que evitem que altres persones es puguin contagiar.

stats