Societat 09/04/2018

Arriben noves nevades que poden deixar més de 60 centímetres entre dimarts i dijous

Aquest dilluns s'han produït nombroses allaus de superfície a causa de la inestabilitat del mantell nival

M. T.
1 min
L'allau arrenca al cami dels estanys forcats i arriba al pla de l'estany al peu del comapedrosa. / A. C.

Andorra la VellaTot i que la majoria d'estacions d'esquí ja han donat per finalitzada la temporada d'hivern, la previsió meteorològica indica que tota la setmana estarà marcada per les precipitacions, que seran especialment importants entre dimarts a la nit i la jornada de dimecres i que deixaran gruixos de neu de fins a 60 centímetres en alta muntanya. Inicialment, però, la nevada no tindrà gaires afectacions en la xarxa viària, ja que la cota de neu estarà situada entre els 1.300 i els 1.400 metres. Segons alguns models, però, la neu pot arribar a baixar per sota dels 1.000 metres dimecres al vespre.

Aquest dilluns a la nit ja es produiran nevades, però dimarts al matí hi haurà una treva. La neu retornarà de cara a la tarda i la nit, acompanyada de vents de fins a 90 km/h. De cara a dimecres, les precipitacions poden ser sostingudes durant tot el dia.

D'altra banda, aquest dilluns ha estat una jornada complicada en matèria d'allaus, ja que durant el dia s'han anat succeint nombroses esllavissades de superfície, després dels 20 centímetres de neu nova que van caure diumenge, sobretot als vessants més assolellats. Les allaus han deixat al descobert la capa més humida i acompanyada de fang que va caure dissabte, i algunes d'elles han arribat fins al fons de vall, com la que es pot observar des de molta distància a la parròquia de la Massana, que ha arrencat al camí dels estanys Forcats i arriba fins al Pla de l'Estany, al peu del Comapedrosa.

El risc d'allaus es manté en nivell 3 sobre 5 i des de Protecció Civil es recomana no practicar esquí fora pista, ja que el pas dels esquiadors també pot desencadenar aquestes purgues.

stats