Societat 07/03/2019

Art a tocar de pistes

Grandvalira i el Museu Carmen Thyssen tornen a col·laborar per portar obres efímeres de gel a l'iglú de l'estació d'esquí

M. M.
2 min
L'interior de l'iglú. / M. M. (ANA)

EncampUna mostra única, efímera, que només es podrà veure mentre el fred aguanti el gel. Una vegada més Grandvalira, concretament el sector de Grau Roig, ha construït l'iglú que per segon any consecutiu també compta amb la reproducció de diverses obres de l'actual mostra que es pot visitar al Museu Carmen Thyssen Andorra.

L'espai, que aquesta vegada no té habitacions per la poca neu i les altes temperatures de la temporada, està a tocar de pistes i permet que els esquiadors puguin descansar una estona a l'interior a la vegada que visiten una part del museu de la baronessa. Concretament es poden veure reproduïdes un total de quatre obres procedents de la mostra 'Femina feminae', esculpides sobre el gel i en relleu i també en una petita equivalència en colors sobre el gel per poder observar l'obra original.

La inauguració de l'iglú ha comptat aquest dijous a la tarda amb la participació de la baronessa Carmen Thyssen, el director del museu, Guillermo Cervera i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert. “La singularitat de cada obra i el protagonisme individual de cadascuna és l'element diferenciador que es representa a l'iglú i al museu”, ha subratllat Cervera que ha volgut emfatitzar que és l'únic iglú del món que compta amb obres d'art. Per la seva part, la baronessa s'ha mostrat molt satisfeta pel resultat final i ha ressaltat que “és una bellesa poder pujar cada any”, ja que és “difícil i complicada la construcció de l'espai”.

Precisament un dels culpables que l'iglú sigui una realitat, Álex Fernández, ha explicat que enguany ha estat especialment difícil poder-lo fer realitat per la falta de neu que ha caigut. La construcció es comença premsant la neu que s'acumula dins d'uns grans globus i se li va donant forma.

Fernández, que des de fa cinc anys s'ocupa de la construcció i la decoració de l'iglú, destaca que les partes són d'aproximadament quatre metres de gruix i que fa prop d'un mes i mig que es va començar a construir. “Anem treien la neu compactada i fem relleus per donar forma a l'obra original del museu”, explica una de les artistes que ha fet realitat les reproduccions sobre el gel, Itziar Badenas.

La inauguració també ha comptat per segona vegada amb la presència del mestre pastisser, Christian Escribà, que ha fet un pastís expressament per l'ocasió que ha regnat al centre de l'iglú.

stats