Societat 08/03/2019

Les associacions feministes omplen mitja plaça Guillemó

"Qui compara feminisme amb masclisme ho fa amb desconeixement o amb mala intenció", ha afirmat Aurora Baena (Acció Feminista)

T. Navarro
2 min
La concentració ha aplegat al voltant de 300 persones. / T. N.

Andorra la Vella"Els nostres drets no s'aturaran i no ens callaran, ja ens donin una plaça, un carrer o res". La presidenta d'Stop Violències, Vanessa M. Cortés, ha vist minuts abans de començar la concentració feminista amb motiu del Dia Internacional de la Dona com la plaça Guillemó s'omplia cada vegada amb més gent. "Fa patxoca, per fi tenim un 8M amb condicions", ha declarat, reconeixent que "els altres anys no estàvem aquí". L'acte, convocat per Stop Violències, Acció Feminista i l'Associació de Dones d'Andorra, i amb el suport de diversos partits polítics i sindicats, ha reunit a prop de 300 persones a la plaça de la capital. Durant l'esdeveniment, el trànsit rodat ha estat desviat pel carrer de l'Alzinaret.

La presidenta d'Stop Violències ha reconegut que durant la concentració improvisarien bastant, donat que el que anava a ser una manifestació per l'avinguda Meritxell ha acabat sent una concentració a la plaça. Per això han plantejat un acte amb parlaments i micròfons oberts, ja fos per llegir algun text que algunes persones duien des de casa o simplement per dir que "estaven flipant". Entre parlament i parlament, un grup de batucada s'ha encarregat de fer entrar en calor a les persones manifestants. Estant a punt d'acabar, la concentració s'ha desplaçat per l'avinguda Meritxell fins a l'encreuament amb el carrer de la Unió, on han aturat el trànsit.

La primera en agafar el micròfon ha estat la membre d'Acció Feminista Aurora Baena, que ha agraït l'assistència perquè "això no és fàcil de veure en aquest país". "La causa feminista lluita perquè la igualtat tingui presència", ha explicat Baena, afegint que "qui compara feminisme amb masclisme ho fa amb desconeixement o amb mala intenció". Ha afirmat que "si no acabem amb la violència de les dones, no aconseguirem una igualtat justa", per acabar definint la solidaritat com "la nostra arma en un camí que és imparable".

En representació del PS ha parlat la candidata de d'Acord a les llistes territorials de Canillo, Cristina Valen, que ha destacat que per al partit la mobilització civil és "quelcom necessari en aquests dies on vivim retallades envers les dones". Per a Valen, la suma de totes les persones que s'han aplegat a la capital és vital per poder posar fi a la insubmissió de les dones en els estats patriarcals, "una de les xacres més importants de la història de la humanitat". Ha afegit, a més, que "cap institució eclesiàstica, incapaç d'afrontar les seves qüestions internes, ha de decidir sobre els cossos de dones".

"Han governat vuit anys"

Vanessa M. Cortés veu totes les mesures que ha pres el govern de DA com una mesura electoralista de cara a les eleccions del 7 d'abril. Per a ella, les podien haver aplicat al llarg dels vuit anys que han tingut el poder executiu "i ara ens podrien explicar que bé han funcionat per tornar a ser escollits".

stats