Societat 23/10/2019

Atorgat un indult de sis mesos per a les penes de presó per la visita dels coprínceps

La disposició de gràcia no s’aplica a aquells condemnats per delictes contra la vida, la llibertat sexual o el blanqueig de diners, entre d’altres

Ara Andorra
2 min
Suñé, Macron i Vives a la plaça del Consell General. / M. F.

Andorra la VellaEl Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ha publicat aquest dimecres que s'atorga un indult de sis mesos arran de la trobada dels dos coprínceps, Emmanuel Macron i Joan-Enric Vives, a Andorra, i que és aplicable per a les penes de presó dels delictes o contravencions penals en data anterior a la trobada dels dos caps d'Estat, el 13 de setembre.

D'aquesta disposició de gràcia en queden exclosos certs delictes majors com poden ser els contra la vida, la integritat física o moral, la llibertat i la llibertat sexual, a més d'aquells contra la salut pública referents al tràfic il·legal de substàncies estupefaents i de terrorisme. La mesura tampoc inclou aquells delictes de blanqueig de diners i de valors, així com els de corrupció i tràfic d'influències, els d'associació il·lícita i aquells en contra de la comunitat internacional.

Segons un dels articles de la mesura de gràcia, tampoc se'n podran beneficiar els presos del centre penitenciari que hagin tingut una mala conducta habitual i els delinqüents reincidents. L'edicte també exclou els condemnats en rebel·lia, a excepció de compareixença dintre dels seixanta dies naturals immediats a la notificació de la sentència, a condició que acreditin una causa justificada de la seva incompareixença al judici.

La mateixa mesura de gràcia estableix que en el supòsit de fets delictius afectats per l’indult, però que encara no hagin estat jutjats definitivament, continuarà el procediment fins que recaigui sentència ferma i, en aquest moment, el tribunal que la dicti hi aplicarà els beneficis de l’indult.

També es determina que l’aplicació de les disposicions d'aquesta mesura de gràcia no cancel·la les anotacions del registre d’antecedents penals, ni exonera les persones indultades de la responsabilitat civil que els correspongui i, per aquest motiu, el tribunal competent continuarà l’execució per fer efectiva la responsabilitat civil establerta en la sentència.

stats