Societat 02/04/2019

Autea treballarà per elaborar el Llibre blanc de l'autisme

La investigació vol visibilitzar la situació de les persones amb TEA per poder aplicar polítiques que afavoreixin la detecció precoç

2 min
La presidenta d'Autea, Inés Martí, i la neuropsicòloga, Carolina Pastor, durant la roda de premsa. / T. N. (ANA)

L'Associació d'Afectats d'Autisme (Autea) treballarà per crear el Llibre blanc de l'autisme, amb la qual cosa volen visibilitzar el trastorn i facilitar la detecció precoç, aconseguint que els afectats puguin tenir una vida normal, sent un punt de partida per plantejar polítiques favorables al col·lectiu. Els resultats es presentaran el 2 d'abril del 2020.

Amb la investigació, l'associació vol conèixer la realitat de les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a Andorra, identificant tant els punts forts i les bones pràctiques com els reptes i mancances del sistema assistencial. També definir les prioritats i fer recomanacions relacionades amb el desenvolupament de serveis i prestacions, amb la voluntat de sensibilitzar i informar sobre el trastorn.

El llibre definirà què és el Trastorn de l'Espectre Autista, els sistemes de detecció precoç que es poden aplicar i el desenvolupament que ha de tenir una persona amb el trastorn. Després, farà un recull de les polítiques que s'estan seguint en l'àmbit internacional per divulgar noves línies generals de recerca. També se centrarà en la qualitat de vida de les persones amb TEA i de les seves famílies i les prestacions públiques i els serveis que existeixen per a ells.

Aquest dimarts l'associació ha organitzat un partit de futbol a Escaldes-Engordany, on han participat jugadors de la Federació Andorrana de Futbol, personalitats del país i persones amb TEA. També polítics, als que han entregat un manifest amb 12 punts i tres compromisos que Autea considera bàsics. El primer d'ells és la creació d'una taula transversal per a l'autisme, la síndrome de Down i les discapacitats físiques de naixement, que serveixi per anticipar les polítiques que s'han de dur a terme. També la continuació del programa Joves en inclusió, del qual estan rebent crítiques positives i, per últim, la dotació al SAAS d'un equip multidisciplinari, "que encara no existeix", ha recordat Martí, per tractar a les persones amb TEA.

stats