Societat 15/03/2019

Un avió militar sobrevola Andorra

Es tracta d'un model en proves d'Airbus que s'està construint a Tolosa

Joan Ramon Baiges
1 min
Imatge de l'avió militar que ha sobrevolat aquest divendres el cel. / ARA ANDORRA

Andorra la VellaUn avió militar ha estat vist aquest divendres per diverses persones cap a les 14.00 hores sobrevolant l'espai aeri andorrà per la zona de Pal o del Pic del Carroi. No es tracta d'una invasió de l'espai aeri perquè, tal com han explicat aquest divendres des de l'empresa d'helicòpters Heliand, fins a determinada altitud no es considera que sigui cel andorrà, només si és a quotes més baixes. La hipòtesi més probable és un càlcul erroni en el radi de gir que ha fet que l'avió hagi entrat en territori andorrà.

Segons aquest expert, és quasi segur que es tracta d'un prototip d'avió militar del gegant europeu Airbus. Probablement es tractaria del model A400M Atlas, anomenat Grizzly, durant la fase de prova en vol. És un avió de transport militar de llarg abast i cisterna propulsat per quatre motors turbohèlix, dissenyat per Airbus Military (avui Airbus Defence and Space) per cobrir les necessitats de transport aeri dels països adherits al programa.

S'han encarregat un total de 194 aparells, per part de vuit països, per reemplaçar a diversos models més antics, principalment el Lockheed C-130 Hercules i el Transall C-160.7. Airbus és el major constructor d'avions d'Europa i el principal adversari de Boeing. A Tolosa hi ha la seva seu social i els tallers de muntatge final d'avions.

stats