Societat 30/03/2019

Barcelona 2030 aposta per uns jocs que siguin una oportunitat per a tot el Pirineu

"No és una candidatura excloent, si no inclusiva", diu el secretari general d'Esports de la Generalitat

ARA Andorra
2 min
La reunió d'aquest dimarts. / S. F. G.

BarcelonaLa candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de Barcelona 2030 creu en un model inclusiu que sigui una oportunitat per a tot el Pirineu, per la qual cosa compta amb les estacions d'esquí d'Aragó, sud de França i Andorra.

El secretari general d'Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, ha explicat a l'agència de notícies EFE que s'han mantingut converses amb responsables de l'àrea pirinenca aragonesa i andorrana, mentre que està previst tenir una altra amb els de la francesa.

Figueras, que dirigeix el programa per a la preparació de la candidatura, puntualitza en qualsevol cas que Barcelona i el Pirineu de Catalunya han de liderar aquests jocs olímpics, per la qual cosa serien aquests dos escenaris els que acollirien la majoria de proves.

No obstant això, l'objectiu és que les converses amb aragonesos, andorrans i francesos derivin en la seva respectiva incorporació al projecte.

"No és una candidatura excloent, si no inclusiva", diu Figueras, qui la contempla com "una gran oportunitat per a tirar endavant una iniciativa transnacional pirinenca".

"El problema del Pirineu és que, històricament, ha estat partit i, ara, hi ha una ocasió de què es presenti unit de la mà d'una ciutat amb una marca com Barcelona", afegeix.

El repte és que l'esquiador que va a Europa sàpiga que, més enllà dels Alps, estan els Pirineus, per a la qual cosa es vol aprofitar l'impuls d'uns jocs, "que són una finestra oberta al món".

La forma d'incorporar les estacions de fora de Catalunya passa per veure la cita olímpica no només com una cosa que succeeix en quinze dies, sinó com un compromís que contempla l'organització de proves preparatòries o estades d'equips.

Un dels punts a favor que es destaquen des de la part francesa és el de l'estalvi que suposa comptar amb infraestructures homologades a menys de vint quilòmetres de Puigcerdà, un dels eixos de la candidatura, però també es dona valor a l'aliança de països amb la qual Barcelona 2030 acudiria al Comitè Olímpic Internacional (COI).

Les Angles, un dels equipaments principals d'aquesta associació francesa, presumeix a més que un de cada quatre dels seus clients procedeix de Catalunya.

L'estació francesa, tal com informa EFE, compta amb un telecabina de setze places i instal·lacions per a la pràctica d'una de les especialitats olímpiques d'hivern, la biatló, igual que succeeix en la veïna Font-Romeu, una altra de les integrants de les Neus Catalanes. Font-Romeu disposa d'un centre nacional d'entrenament d'altitud i és una altra de les estacions franceses que aposta fort per integrar-se a aquesta candidatura "inclusiva" de Barcelona 2030, que ja ha confeccionat el dossier tècnic que presentarà al COI pròximament.

stats