Societat 15/09/2020

Barcelona multa des d'aquest dimarts els vehicles més contaminants

El règim sancionador es va deixar en suspens per la crisi de la Covid-19

Ara
2 min
Entrada de cotxes a Barcelona per l'Avinguda Meridiana / PERE TORDERA

BarcelonaDesprés de l'endarreriment forçat per la crisi de la Covid-19, la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) posa en marxa aquest dimarts les sancions als cotxes i motos que entrin a al zona que queda compresa entre les rondes sense tenir dret distintiu ambiental de la direcció general de Trànsit. Des de les set del matí, la Guàrdia Urbana barcelonina ha començat a sancionar els vehicles infractors. Les multes, que van dels 100 als 500 euros, s'havien d'haver començat a aplicar a l'abril, però es van deixar en suspens fins al 15 de setembre. Els cinc municipis metropolitans afectats per la mesura també van decidir, en plena pandèmia, allargar les moratòries per a furgonetes (fins a l'abril del 2021), camions (fins al juliol del 2021), i autobusos i autocars (fins a l'1 de gener del 2022).

Les moratòries, que s'havien d'acabar l'1 de gener del 2021, doncs, s'allarguen ara entre tres mesos i un any i també s'abaixa el llindar a partir del qual els autònoms amb rendes baixes que utilitzen el vehicle per treballar poden acollir-se a la moratòria, que passa d’1,1 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) a 2 vegades.

Tot el que se sap fins ara del veto als cotxes contaminants a Barcelona

Els vehicles afectats per les restriccions de circulació són els que no tenen dret a cap distintiu ambiental de la DGT (0, Eco, C i B) i, per tant, no poden circular per l'àmbit de la ZBE entre les 7 i les 20 hores els dies feiners. Segons va explicar recentment el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, a partir d'aquest dimarts hi haurà una vintena de punts de la ciutat amb 70 càmeres que faran la lectura de matrícules i detectaran així si hi ha infractors. També hi haurà prop d'una trentena de vehicles del cos repartits per la ciutat que faran lectura de plaques.

Les persones titulars dels vehicles no aptes per fer-ho poden demanar un màxim de deu autoritzacions l'any. També queden exempts de sancions els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, els cotxes de serveis d'emergències o serveis essencials (com un vehicle mèdic o funerari) i alguns vehicles singulars, com grues, vehicles firaires, unitats mòbils de ràdio o televisió i vehicles laboratori, entre altres.

Més de 5.000 vehicles andorrans inscrits

Fins a final d'agost, el Servei de Tràmits del Govern va notificar fins a 5.365 vehicles que es van inscriure per obtenir algun tipus de permís que els permetés accedir a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

stats