Societat 24/04/2019

Besolí i Rosell, absolts

Ambdós s'han passat 21 mesos en presó preventiva

Ara Andorra
3 min
L'expresident del Barça, Sandro Rosell, i l'exconseller de Finances del comú lauredià, Joan Besolí, asseguts al banc dels acusats a l'Audiència Nacional espanyola. / EFE (Fernando Villa)

MadridL’Audiència Nacional espanyola ha absolt l'exconseller lauredià, Joan Besolí, i l’expresident de l'FC Barcelona Sandro Rosell acusats de blanquejar comissions pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i un contracte d’esponsorització amb Nike. La sentència arriba després que els dos principals acusats de la trama hagin passat gairebé dos anys en règim de presó preventiva. Tot i això, la sala entén ara, després de valorar les proves del judici, que no s’han pogut acreditar les acusacions i, per contra, s'han pogut comprovar i validar les proves i el relat aportat per Rosell que en tot moment ha defensat que les feines fetes sempre havien sigut legals.

La Fiscalia demanava durant el judici fins a 11 anys de presó per Rosell. També han quedat en llibertat els altres quatre acusats, tal com informa l'ACN. Al final del judici el ministeri ja havia rebaixat aquesta pretensió fins a sis anys de presó per blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal, cinc anys per al gestor andorrà Joan Besolí, i penes d’entre 1 any i 11 mesos i 1 any i 6 mesos per a la dona de l’expresident, Marta Pineda, i altres tres acusats, Pedro André Ramos, Josep Colomer i Shahe Ohannessian.

La sentència no és ferma i es pot recórrer, un pas que la Fiscalia encara no ha decidit si tirarà o no endavant. Per altra banda, les defenses de Besolí i Rosell també estudiaran si presenten un recurs administratiu o una querella per reclamar algun tipus d'indemnització per mal funcionament de la justícia i contra la jutgessa Lamela.

A la seva sentència, la Secció Primera de la Sala Penal explicar que després de contrastar valorativament les proves que li ha demanat la defensa i l’acusació “només ens ha estat possible arribar fins on hem arribat” i per tant cal emetre una resolució absolutòria en favor de l'acusat.

L'Audiència considera raonable que la UDEF i la UCO obrissin una investigació sobre els fets, associant-los a un delicte de blanqueig de capitals. Ara bé, constata que tenint en compte la prova aportada per la defensa dels acusats, queden "almenys dubtes", tant pel que fa a la il·legalitat de les comissions, com respecte a les sospites apuntades sobre les diferents societats.

Aquests dubtes, diu el tribunal, "han de ser resolts a favor de l'absolució", ja que allò que l'acusació considera que són comissions il·legals, "no es pot descartar que siguin retribucions per activitats de negoci que no mereixen retret penal". En la mateixa línia, afegeix que les societats que la Fiscalia titlla d'instrumentals, utilitzades per ocultar diners, "no es pot descartar que tinguin una activitat real".

Així, l'Audiència sosté que a partir de la informació policial aportada per la UDEF i la UCO, era "raonable" mantenir que els fons que van arribar al compte de la societat UPTREND van acabar sent transferits directa o indirectament a comptes de Ricardo Terra Teixeira, expresident de la Confederació Brasilera de Futbol, articulant-se així un delicte de blanqueig. Ara bé, tampoc es pot descartar, continua el tribunal, que UPTREND tingués una "activitat real", que aquesta circulació de diners "respongués a operacions reals" i que el contracte d'intermediació fos una realitat.

També subratlla que l'informe final en què es basa bona part de l'acusació té fonament a partir de la informació que es tenia en aquell moment, però el tribunal va començar a tenir dubtes després de sentir la compareixença de l'inspector que es va encarregar del treball. Posa com a exemple el fet que l'informe inclogués informacions periodístiques com a prova. Així mateix, remarca que el ministeri fiscal "incorre en una confusió" a l'hora de relacionar quantitats que provenen de contractes diferents.

"Avui és un dia de celebració"

"Avui és un dia de celebració. Hem patit molt per arribar aquí. Tota la família estarà molt contenta. Demà ja tocarà reflexionar", ha dit Andrés Maluenda, advocat de l'expresident del Barça, a 'El món a Rac1'. Maluenda ha afegit que "no és normal" els 21 mesos de presó preventiva que ha passat Rosell. "Estic molt satisfeta i eufòrica, després de dos anys de lluita s'ha demostrat el que nosaltres dèiem des del primer dia. És una alegria molt gran", ha dit Marta Pineda, dona de Sandro Rosell, al mateix programa radiofònic. "Per fi tornem a la nostra vida de cada dia, podem recuperar la nostra vida habitual. S'ha fet justícia, ara només toca mirar endavant", ha afegit. "Ell està molt content i molt satisfet. Tots estem molt tranquils", ha comentat Pineda.

La sentència a Sandro Rosell i Joan Besolí feta pública aquest dimecres.
stats