Societat 17/10/2019

Els bombers porten a la Batllia la prejubilació

Les dues associacions argumenten que els és d'aplicació la norma que estableix que es poden prejubilar amb 55 anys

M. F.
2 min
Els presidents de l'ABA i de l'A118, Joan Torra i Miquel Àngel Adran, moments abans d'entrar la demanda a Tràmits. / M. F.

Andorra la VellaEls bombers consideren que el reglament del Consell General del 1980 que regula el cos i els estatuts del servei d’incendis i salvament del 1990 aprovats pel Govern els són plenament aplicables ja que no han estat derogats. Per tant, defensen que la prejubilació que es recull en aquests dos textos als 55 anys continua vigent malgrat des de l'executiu es va impulsar el 2014 una nova legislació que suprimeix aquesta prejubilació, la llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública.

Tal com ha explicat el president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra, a principis d’any van entrar un recurs administratiu al Govern en què s’exposava que en no haver estat derogades les dues normes dels anys 80 i 90, els bombers consideren que poden continuar prejubilant-se als 55 anys amb el 60% del salari, una argumentació que l'executiu els ha manifestat que no comparteix, per la qual cosa tant des de l’ABA com des de l’altra associació que representa els efectius del cos, A-118, han decidit entrar una demanda a la secció administrativa de la Batllia perquè sigui la justícia qui dirimeixi sobre aquesta qüestió de la prejubilació.

Torra ha recordat que la nova llei que regula la jubilació dels funcionaris “fa referència explícita al cos de policia i als agents penitenciaris”, però sobre els bombers “no diu res”. Per tant, creuen que la supressió de la prejubilació per als funcionaris que es deriva de la nova norma (amb excepcions que afecten uns 400 treballadors entre els quals 23 bombers) no els és d’aplicació. En aquest sentit, cal recordar que la llei del 2014 eliminava les prejubilacions i fixava, únicament, que els membres dels cossos especials es poden jubilar als 60 anys. Torra recorda que es van suprimir, també, els percentatges que percebien els treballadors en aquestes prejubilacions i que es calculaven en base al darrer salari.

Des dels bombers al·leguen, per tant, que se'ls hauria d’aplicar la legislació que els és més favorable i que quant a la prejubilació són els textos del 1980 i del 1990 i no la llei del 2014.

stats