Societat 15/07/2019

Bona acollida del tall de carretera entre l'Hortell i la Coma d'Arcalís

La utilització del telecabina Tristaina també està sent satisfactori, tal com assenyalen des de l'estació

Agència Ana
2 min
Un grup de ciclistes a la zona de la Coma d'Arcalís. / ORDINO ARCALÍS

OrdinoEl tancament de la carretera CG3, entre l’Hortell i la Coma, una mesura que respon a la demanda dels ciclistes, ha tingut una molt bona acceptació, tal com assenyalen des d’Ordino Arcalís i des d’on afegeixen, a més, que la posada en marxa del telecabina Tristaina aquest estiu, també està tenint una acollida que “està sent molt satisfactòria”.

Des de la Federació Andorrana de Ciclisme, el seu president, Gerard Riart, ha explicat que veuen la mesura de tancar la carretera “molt bé, ja que s’està treballant molt pel cicloturisme al país, s’han marcat els ports, s’estan arreglant les carreteres, i s’està fent un gran treball en tots els àmbits. Poder tenir un port tancat per al ciclista és una bona notícia sempre”. La satisfacció entre els usuaris, informen des de l’estació, va més enllà del territori andorrà. Ciclistes arribats d’arreu celebren aquesta iniciativa, agrupacions ciclistes, clubs, federacions així com turistes que s’han assabentat de la iniciativa gaudeixen de la pujada al port amb la tranquil·litat que dona l’absència de vehicles.

La ruta ciclista fins a la Coma d’Arcalís és una de les més dures i al mateix moment més impressionants d’Andorra. S’inicia al Serrat, té una inclinació mitjana del 6,9%, un desnivell de 724 metres i 10,5 quilòmetres de distància. Aquesta ruta de ciclisme és molt coneguda perquè ha estat final d’etapa del Tour de França en tres ocasions: la primera, l’any 1997, quan Jan Ullrich es va coronar com a vencedor. El 2009 aquest títol va ser per a Brice Feillu i el 2016 el triomf va ser per a Tom Dumoulin, que sota un impactant xàfec va ser el guanyador d’una llarga escapada.

Des d’Ordino Arcalís no dubten en manifestar que el tancament del tram final de la carretera d’Arcalís per a la pràctica del ciclisme “suposarà un abans i un després en la història del ciclisme a Andorra. I és que Ordino Arcalís és el primer i únic port de muntanya que ha estat final d’etapa del Tour de França que tanca al trànsit motoritzat”. El tall s’allargarà fins al 15 de setembre.

Per garantir l'accés als visitants dins l'horari establert (de 8.30 a 17.30 hores), l'estació d'Ordino Arcalís ha posat en marxa el telecabina Tristaina, que és gratuït per a tots els residents a Andorra. La decisió s'ha pres prioritzant l'experiència esportiva dels ciclistes: poder fer tranquil·lament el port d'Arcalís sense la pressió dels vehicles motoritzats.

La mesura afecta des del punt quilomètric 22 fins al 26. La distància és aproximadament de quatre quilòmetres, des de la base de l'estació (2.000 m), fins a la Coma del Forat (2.225 m). Els vehicles dels visitants han d'estacionar als aparcaments de l'estació, a l'Hortell.

Pel que fa al Telecabina Tristaina, salva un desnivell de 200 metres en aproximadament uns 5 minuts de viatge. A l’arribada, es pot accedir al telecadira de Creussans, que arriba fins als 2.625 metres, convertint-se en el més alt d’Andorra.

En relació a les activitats que es poden fer a l’estació d’Ordino Arcalís, concentrades a l’àrea de la Coma, es poden llogar bicicletes elèctriques i també quads. El restaurant de la Borda de la Coma està obert.

stats