Societat 18/11/2019

Bosses per combatre el plàstic

En el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus el Govern reparteix 16.000 recipients tèxtils per a la compra de fruita i verdura

M. F.
2 min
Repartiment de bosses reutilitzables per a fruita i verdura al Servei de Tràmits del Govern. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern repartirà fins a 16.000 bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura en el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus. Així, totes les persones que entre aquest dilluns i divendres vagin al Servei de Tràmits del Govern rebran una d’aquestes bosses. L’objectiu, tal com ha explicat la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, és “sensibilitzar i conscienciar la gent sobre la prevenció de residus”, recordant als ciutadans que facin ús d’aquestes bosses per evitar emprar les de plàstic.

Aquesta acció, destaca Ferrer, dona continuïtat a la que ja es va dur a terme el 3 de juliol en el marc del Dia internacional lliure de plàstics que va suposar que els nou establiments comercials declarats com a productors singulars repartissin fins a 24.000 bosses. Aquell repartiment va tenir “molt bona acollida”, segons Ferrer. Es calcula que cada setmana s’utilitzen unes 9.000 bosses de plàstic que podrien ser substituïdes per les tèxtils que es reparteixen.

Ferrer ha recordat que el lema de la setmana europea és 'Canvia els teus hàbits, redueix els teus residus' i ha recordat que en el marc d’aquesta proposta es duen a terme, entre el 16 i el 24 d’aquest mes, diferents accions proposades tant pel Govern com pels comuns, com xerrades o tallers. Una de les accions que es faran, precisament, en el marc d’aquesta setmana és el lliurament dels premis del Concurs d’iniciatives ambientals, concretament dimecres a Escaldes-Engordany.

Sobre una possible prohibició de les bosses de plàstic seguint l'exemple del que s'ha fet en altres països, Ferrer ha recordat que de moment no és una opció que hi hagi sobre la taula i ha recordat que el país compta amb un decret que regula la distribució de les bosses de plàstic de nanses. Ha afegit que hi ha previst una nova estratègia de residus en què s’incidirà en el concepte de l’economia circular i que en el treball que es vol dur a terme a través d'un procés participatiu de la ciutadania es poden valorar certs canvis. La directora de Medi Ambient i Sostenibilitat ha remarcat que Andorra se situa ara en el 50% del reciclatge i que cal fixar-se “objectius més ambiciosos”.

stats