Societat 03/07/2019

40.000 bosses reutilitzables amb l'objectiu d'acabar amb el plàstic

Calvó anuncia que el nou pla d'economia circular que es començarà a elaborar l'any vinent "haurà de ser ambiciós" en prohibir l'ús d'envasos i bosses als supermercats

C. G.
2 min
Una client junt amb un treballador del supermercat Andorra 2000 utilitzant les noves bosses . / ANA

Andorra la VellaAmb motiu del Dia internacional lliure de bosses de plàstics, el Govern ha impulsat aquest dimecres una campanya de promoció de bosses tèxtils reutilitzables per a la fruita i la verdura. Concretament, se n'han repartit 40.000 als nou grans centres comercials del país, ha explicat la ministra d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. És un primer pas per començar a conscienciar la població i també aquestes grans superfícies que l'ús del plàstic per a les bosses i envasos s'ha d'anar reduint fins a la seva eliminació. Calvó no ha volgut parlar de terminis sobre quan es podria prendre aquesta decisió, però sí que ha exposat que el nou pla d'economia circular que es començarà a elaborar l'any vinent "haurà de ser ambiciós" en aquest sentit.

El pla es treballarà de manera conjunta amb els gestors de residus, les associacions mediambientals i els comuns, ha explicat la ministra. Marcarà el model de gestió de residus dels propers 15-20 anys i estarà alineat amb les exigències d'Europa, tant pel que fa a les bosses d'un sol ús com a les grans quantitats de plàstic que s'utilitzen a les superfícies comercials.

Les 40.000 bosses són gratuïtes aquest dimecres, i a partir d'aquest dijous ja s'hauran de pagar. En el cas de l'Andorra 2000, centre comercial fins on s'ha desplaçat la ministra, valdran 1 euro, tot i que la idea és impulsar accions promocionals per poder-les regalar. Com a exemple, el director del supermercat, Antonio Miralles, ha dit que per la compra de dos quilos de fruita o verdura, es donarà una bossa de regal. En qualsevol cas, ha exposat que miraran de fer les bosses del Govern una mica més senzilles per reduir-ne els costos i que sigui més fàcil plantejar la seva gratuïtat.

Calvó ha exposat que han volgut començar pels grans centres comercials perquè són els grans majors productors de bosses de fruita i verdura. Pel que fa a les bosses de la compra, ha recordat que des del 2017, quan es va fer pagar per al seu ús, s'ha aconseguit reduir fins a 600.000 unitats.

Miralles ha celebrat aquestes iniciatives i ha opinat que "hem de posar tots una mica d'imaginació i voluntat" perquè "les bosses siguin història". "La bossa ha fet un paper molt gran a la nostra societat, però ara s'ha convertit en un veritable problema". A parer seu, cal començar amb la conscienciació amb campanyes com la de Govern, per progressivament prendre mesures més restrictives.

Pel que fa als envasos, Miralles ha plantejat solucions ja en marxa com l'opció de portar carmanyoles o envasos propis per a la compra de carn o peix.

stats