Societat 06/01/2021

Brot a la residència Sant Vicenç d'Enclar amb 31 residents i 9 professionals infectats

Cinc persones amb una situació complicada han hagut de ser traslladades a la planta Covid del Cedre

Ana
2 min
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern ha informat aquest dimecres que s'ha detectat un brot de coronavirus a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar, que ha afectat 31 residents i 9 professionals. A hores d'ara, la majoria dels residents no presenten símptomes de la malaltia rellevants. En tot cas, en coordinació amb Afers Socials, els metges de Sant Vicenç d'Enclar i els geriatres del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), que s'han desplaçat a les instal·lacions, estan valorant 'in situ' l'estat de les persones infectades.

En aquest sentit, atenent a criteris clínics, s'han traslladat a cinc dels residents afectats amb una situació delicada a l'àrea especial Covid-19 habilitada a la cinquena planta del centre sociosanitari del Cedre. Precisament, el seguiment mèdic constant que s'està duent a terme també té l'objectiu d'efectuar nous trasllats, si fos necessari. Les autoritats sanitàries recorden que l'àrea Covid del Cedre i la resta dels equipaments del mateix centre sociosanitari funcionen com dos espais independents, amb circuits d'entrada i sortida separats i personal diferenciat.

El brot a Sant Vicenç d'Enclar, detectat en les darreres hores en el marc d'un dels cribratges periòdics que es duen a terme en el centre, afecta dues plantes de la clínica. Els residents que han resultat positius romandran aïllats de la resta d'usuaris fins a la seva recuperació. Els professionals afectats també estan aïllats i en seguiment mèdic.

Durant els pròxims dies s'efectuaran cribratges de manera periòdica tant als residents com als professionals de la residència. L'objectiu és detectar si hi ha alguna persona que, a hores d'ara, estigui en procés d'incubació del virus.

D'altra banda, des de l'executiu es recorda que totes les persones que considerin que han pogut estar en situacions de risc de contagi, especialment durant les celebracions de les festes nadalenques, poden demanar hora per fer-se una prova diagnòstica trucant al 821 955.

Actualització sanitària

Sense comptar el brot de la residència, el Govern ha informat del contagi de 40 persones més durant les darreres hores, per la qual cosa el nombre de casos des de l'inici de la pandèmia ja arriben fins als 8.348, dels quals 7.941 corresponen a la segona onada. Actualment hi ha 649 casos actius. Fins al moment, les defuncions es mantenen en 84 i les altes totals ja són 7.615.

A l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 21 persones ingressades, cinc d'elles a l'UCI, de les quals dos requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre, sumant els nous casos coneguts aquest dimecres, el nombre de persones ingressades són 16.

Finalment, pel que fa a la població escolar, actualment no hi ha cap aula sota vigilància activa ni tampoc sota vigilància passiva.

stats