Societat 16/09/2020

Es busca professor

El Govern flexibilitzarà els requisits de titulació dels docents per facilitar la seva contractació

Ana
3 min
Imatge d'una classe d'Aixovall. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern flexibilitzarà els requisits de titulació dels docents que intervenen als nivells d’ensenyament obligatori amb l’objectiu de facilitar la contractació de personal interí per cobrir baixes. Així ho ha anunciat aquest dimecres el portaveu del Govern, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Segons Jover, “la crisi de la Covid-19 ha posat pressió sobre el sistema educatiu i ens trobem baixes de docents que costen de cobrir. El canvi permetrà que, quan aquestes bosses d’interins estiguin buides, puguem fer crides més àmplies per dotar de docents el sistema”.

L’avantprojecte, aprovat a petició del ministeri d’Educació, afecta la incorporació dels docents a segona ensenyança, batxillerat general i professional, formació d’adult i formació andorrana. Fins ara, el docent havia de tenir, com a mínim, una titulació oficial de segon cicle universitari, i una de les seves titulacions oficials universitàries havia de ser de l’àmbit de l’especialitat corresponent. Ara, amb el canvi, es podrà contractar temporalment personal interí que posseeixi una titulació oficial de primer cicle universitari de l’àmbit de l’especialitat corresponent.

Els exàmens oficials de català ja tenen nova data

Durant la seva compareixença, Jover també ha anunciat les noves dades dels exàmens oficials de llengua catalana: es faran entre el 20 i el 28 de novembre. Recordem que s’havien de celebrar al juny però es van ajornar degut a la pandèmia.

Enguany, i per tal de respectar les mesures preventives per fer front a la Covid-19, els exàmens es faran en dos caps de setmana diferents. El preu de la inscripció és de 17,15 euros i s’haurà de fer en línia del 5 al 16 d’octubre a la web www.e-tramits.ad.

Les proves orals i escrites dels nivells A1 i A2 es faran al Centre de Català –a Escaldes-Engordany– els dies 20 i 27 de novembre respectivament. Els exàmens de B1, B2, C1 i C2 es faran els dies 21 i 28 a l’Escola Andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma per poder mantenir les distàncies estipulades pel ministeri de Salut entre els candidats.

A les proves es poden presentar les persones majors de setze anys en el moment que tinguin lloc els exàmens, independentment de la nacionalitat, residents o no residents al Principat, i els resultats es faran públics el 7 de gener a les pàgines www.educacio.ad i www.cultura.ad

Val a dir que a partir del mes de gener, tots els candidats a edictes de l’administració general caldrà que acreditin el nivell de català exigit en cada cas en el moment de presentar-s’hi i ja no es permetrà, com fins ara, que aquest s’aconsegueixi durant els mesos posteriors.

Nova titulació

En l'àmbit de l'ensenyament, el ministre Portaveu també ha informat el pla d’estudis del bàtxelor en llengua catalana de la Universitas Europaea IMF.

La nova titulació té una càrrega de treball de 180 crèdits europeus (ECTS) – dividits en 168 obligatoris i 12 de lliure elecció– i permet als estudiants que el finalitzin rebre el títol de bàtxelor en llengua catalana, equivalent al nivell 2 del marc andorrà de titulacions d’ensenyament superior; s’estructura en tres cursos acadèmics a temps complet dividits en semestres, i s’imparteix en la modalitat virtual.

Es tracta del segon pla d’estudis aprovat per a la Universitas Europaea IMF, després que enguany també es donés el vistiplau al bàtxelor en administració d’empreses. La voluntat és que ambdós estudis comencin a oferir-se aquest curs 2020-2021.

stats