Societat 05/09/2020

Es busca equip per a la reconstrucció de Sant Vicenç d'Enclar

El projecte global contempla principalment la reconstrucció del campanar

Ana
2 min
Estat en què ha quedat l'església de Sant Vicenç d'Enclar després de l'esfondrament del campanar. / ANA

Andorra la VellaLa nit del 19 al 20 de desembre del 2019, el campanar de l'església de Sant Vicenç d'Enclar va caure a conseqüència d'un temporal de pluja i vent. Després dels treballs que s'han dut a terme a la zona durant aquest temps, que han consistit bàsicament en la retirada de runa, el Govern ha aprovat la licitació del concurs internacional, amb modalitat ordinària, per a la selecció d'un equip de professionals que s'encarreguin d'elaborar el projecte i dirigir la reconstrucció.

El bé immoble i la seva part malmesa tenen una doble consideració de document històric i d'objecte arquitectònic i, per tant, la seva recuperació de restauració, reconstrucció, conservació i posada en valor obliga a fer una aproximació multidisciplinària. Abans de definir les actuacions del projecte i constructives, caldrà efectuar una lectura prèvia amb una anàlisi del monument. Per a l'elaboració del projecte de reconstrucció s'han d'incloure treballs de diferent caire, com és el cas d'estudis preliminars per assolir un diagnòstic el més precís possible sobre l'estat de conservació de les ruïnes sobre el qual es fonamentarà la proposta de reconstrucció.

Segons ha explicat aquesta setmana el ministre portaveu, Eric Jover, el projecte global contempla principalment la reconstrucció del campanar, que ha de tenir presents diferents objectius, com ara conservar el testimoni històric el més pròxim possible al que va ser, aprofitant que s'han identificat un gran nombre de pedres que sabem exactament on són, i inclou també la restauració de la resta de l'edifici. En tot cas, s'haurà d'incloure una proposta de condicionament dels paviments, dels revestiments i del sistema d'il·luminació de l'interior de la resta del temple. També s'haurà d'elaborar un pla de protecció i conservació preventiva del bé immoble, que definirà els mètodes de seguiment i control i la planificació i priorització de les mesures a adoptar per controlar els factors de risc.

stats