Societat 22/11/2016

"No m'han raptat, he marxat, gràcies per suportar-me": la nota de la noia desapareguda a l'Eixample

Els pares de l'adolescent, de 16 anys, van denunciar els fets a la policia aquest dilluns al migdia. Amics i coneguts van fer batudes per l'Eixample per buscar-la però no en van trobar cap rastre. Els Mossos també han fet una recerca per Santa Coloma de Gramenet

Sílvia Barroso
4 min

BarcelonaLa noia de 16 anys desapareguda a l'Eixample des d'ahir, Martina Alemany Casas, hauria deixat a la bústia de casa seva una nota en què diu: "No m'han raptat, marxo jo. Estaré bé, però ja no us vull molestar més, gràcies per aguantar-me tant de temps". És l'última hora del cas, segons ha confirmat la mare de la noia, Ester Casas, a l'ARA. "Ahir nosaltres no vam pensar a mirar la bústia, o sigui que estic segura que la nota la va deixar en marxar", ha puntualitzat.

Uns minuts abans, en declaracions al programa 'Els matins', de TV3, havia fet una crida a la seva filla: "Si m'està sentint, que sàpiga que de cap manera és una càrrega, que l'estem buscant, que volem que torni, que tothom l'estima".

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona busquen la Martina des d'ahir. Ja no només ho fan a l'Eixample, sinó que han ampliat la cerca a tot Catalunya, i compten amb la col·laboració de la resta de cossos de seguretat implantats al territori català i de l'Oficina d'Atenció als Familiars de les Persones Desaparegudes. La policia també està fent servir tots els mitjans possibles per localitzar-la, com el rastreig del mòbil de la menor. Els pares de la noia van denunciar els fets davant la policia ahir a les 16.00 h, després que els professors de l'escola on havia d'anar els confirmessin que no s'hi havia presentat.

Familiars i amics han començat una campanya a través de les xarxes socials per intentar localitzar-la. Precisament, el portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, ha explicat que un ciutadà els ha avisat que li ha semblat veure la Martina per Santa Coloma de Gramenet, i els cossos policials estan fent les "comprovacions necessàries". Tot i això, ha assegurat que, de moment, no se l'ha vist "enlloc".

Porcuna també ha deixat clar que els rumors que corren per les xarxes afirmant que s'ha localitzat la menor no són certs. Per aquest motiu ha demanat "discreció", perquè el que volen "és trobar a la Martina, no espantar-la", ni tampoc generar una "sensació d'inseguretat".

Els dos cossos policials han distribuït les imatges de la menor entre els agents i pentinen Barcelona per trobar-la. També es demana la col·laboració ciutadana a través del telèfon d'emergències 112 i del 092, i han llançat l'etiqueta #martinaalemanycasas a Twitter.

La noia va sortir de casa aquest dilluns a les 07.00 h i no va arribar a anar a l'escola on estudia, el centre IPSI, on havia de fer un examen. Portava una jaqueta negra i una motxilla rosa.

Segons ha explicat la seva mare, Ester Casas, a l'ARA, la Martina va tenir ahir el mòbil apagat tot el dia, i l'última activitat al WhatsApp va ser a les 07.04 h.

La família va parlar ahir amb totes les amigues i amics, que van assegurar que no sabien on era. Una de les amigues, però, va admetre que els últims dies la Martina estava inquieta. Una preocupació afegida de la família és que la noia pateix un trastorn alimentari i que, malgrat que la malaltia estava controlada i que anava a l'hospital de dia del Clínic cada dia per als àpats, últimament havia baixat una mica de pes una altra vegada i li havien dit que havia d'ingressar uns dies per tornar a guanyar els 2 quilos que li faltaven, com es fa amb els adolescents afectats per aquest trastorn.

"Ella ho sabia i no volia ingressar; de fet, aquest dilluns tenia visita al metge per això, i no hi ha anat. És possible que hagi fugit per això, i el problema és que no menjar com cal i baixar de pes li afecta el comportament i empitjora", explica la seva mare. El cap de setmana havia dit a la família que era el seu "últim cap de setmana de llibertat". "Ja feia dies que tornava a tenir un comportament anorèctic, i a l'ordinador hem trobat el rastre d'una pàgina que ha consultat i que indica com perdre pes", afegeix l'Ester Casas.

Familiars i amics de la família, entre els quals hi havia molts pares de l'escola IPSI, van fer ahir al vespre diverses batudes per l'Eixample, on viu i fa totes les activitats –l'escola i l'hospital de dia del Clínic són al mateix districte–, però no en van trobar cap rastre. "No entenem on pot haver anat, si sempre li ha fet angúnia anar pel carrer de nit", es lamentava la seva mare. Una altra pista que van trobar a l'ordinador és que havia consultat una pàgina sobre Sant Sebastià, de manera que els Mossos van dir a la família que contactarien amb l'estació de tren de la ciutat basca i les autoritats de la zona. De moment, però, no s'ha obtingut cap resultat d'aquesta gestió ni de totes les altres que està fent la policia.

El 41% de les desaparicions a Catalunya són de menors

Cada any hi ha unes 3.553 denúncies per persones desaparegudes a Catalunya, de les quals, unes 1.456 corresponen a menors d'entre 13 i 17 anys, segons dades dels Mossos d'Esquadra. D'aquestes, el 48% dels casos són persones que tornen voluntàriament i el 20% són localitzades per la policia.

Durant els primers 4 dies, els Mossos localitzen el 75% dels casos. La gran majoria de desaparicions a Catalunya són voluntàries, i poques vegades hi ha casos criminals al darrere.

stats