Societat 20/11/2018

Campanya a Change.org perquè Besolí passi el Nadal a casa

Amics i familiars estan recollint firmes contra la durada de la presó preventiva

Ara Andorra
3 min
Un centenar de persones reben Rosell i Besolí a Can Brians. / M.T.

Andorra la VellaAmics i familiars de Sandro Rosell han iniciat una recollida de firmes per sol·licitar que l’expresident del FC Barcelona i l’advocat andorrà Joan Besolí puguin passar les festes de Nadal a casa. Rosell i Besolí fa més de 18 mesos que estan en presó preventiva a l’espera de judici, que s’iniciarà el 25 de febrer, acusats de blanqueig de diners. Els jutges han rebutjat fins a dotze vegades la petició de llibertat. La fiscalia demana una pena d’onze anys de presó. Besolí fins i tot va estar disposat a renunciar a la nacionalitat andorrana per gaudir de la llibertat a l'espera de judici.

Aquest és el text compartit a Change.org:

"La presó preventiva dels Srs. Sandro Rosell i Joan Besolí, que ja assoleix els divuit mesos de durada, és una cosa sense parió ni precedents en aquest país, tractant-se, com es tracta, d’un suposat delicte econòmic privat” (lògicament, sense demostrar, ja que la data del judici està fixada per al dia 25 de febrer).

La justícia encara no s’ha pronunciat, i si no el deixen sortir per preparar bé la seva defensa, sota pretext que hi ha "risc de fuga", una cosa totalment infundada i gratuïta, que no té absolutament cap raó de ser, ¿com ho farà per poder tenir un judici just? La Federació Brasilera insisteix que no se sent perjudicada en res, és més, consideren que els va ajudar a promocionar el futbol i estan encantats amb les seves gestions. Tot i així tots dos acataran, com no pot ser de cap altra manera, la decisió de la justícia quan s’instrueixi la causa.

D’altra banda, el seu pare (que, per cert, ja molt gran igual que la seva mare, està molt delicat de salut), i en vista que no li posen una fiança "normal" (de fet no li n’han imposat cap), ha ofert 1 milió d’euros, davant de la seva absoluta certesa que el seu fill no s’escaparà. Al Sr. Rosell no li permeten ni tan sols pagar la fiança per sortir de la mal anomenada, en el seu cas, "presó preventiva" i, més enllà que em consta fefaentment que no té absolutament cap intenció d’escapar-se, al tenir tots els seus interessos personals i professionals aquí, hi ha mil maneres d’"assegurar-se" que no s’escapi, si aquesta fos la seva intenció, tals com retirar-li el passaport, el DNI i el carnet de conduir, posar-li un xip, o obligar-lo a passar cada dia per la comissaria a firmar; recordem que es tracta d’un "dipòsit", uns diners que s’immobilitzen i que només s’utilitzarien en el cas que el reu s’escapés, i per això l’import ofert és tan elevat, perquè el pare sap perfectament que ni ho intentarà.

Això, a més, pren més rellevància encara per tal com es dona un enorme greuge comparatiu amb altres processats per motius similars (i d’imports molt més elevats i amb diners públics), tots han pogut pagar les seves fiances (en alguns casos, ridícules) i no han estat empresonats per més d’una setmana.

Addicionalment, tots ens fem una altra pregunta ¿per què es tarden dos anys a instruir una causa relativament senzilla? Si en el judici es demostrés la seva innocència, ¿com se li tornen dos anys de la seva vida? Si ha comès algun error, la qual cosa s’haurà de demostrar, l’haurà de pagar, com tothom, però el que no és just ni lògic és tenir-lo tant temps pres sense motiu per a això, i sense admetre comparació amb la situació de la resta d’imputats per delictes de la mateixa índole.

Amb el present escrit volem reunir les firmes necessàries perquè els tribunals revisin aquest tema amb caràcter d’urgència i el Sr. Rosell pugui passar el Nadal a casa seva al costat dels seus! Si estàs d’acord amb tot el comentat, sisplau firma aquesta petició perquè es revisi la presó preventiva de Sandro Rosell i pugui estar al costat dels seus en dates tan assenyalades com són el Nadal i Cap d'Any, i es resolgui urgentment aquesta flagrant injustícia!".

stats