Societat 21/06/2019

Campanya per conscienciar sobre els perills d'incendi

Es vol fer incidència en el reglament de les enceses de foc

M. F.
3 min
Un dels missatges que es difonen a través de les xarxes socials des de Protecció Civil en el marc de la campanya. / PROTECCIÓ CIVIL

Andorra la Vella‘El foc no és un joc’. Sota aquest lema s’ha posat en marxa aquests dies una campanya en què des de Protecció Civil, en col·laboració amb els bombers, el Servei Meteorològic Nacional i els set comuns, es vol que la gent prengui consciència, molt especialment, de tots els elements que cal tenir en compte abans d’una crema. Per aquest motiu, es vol fer incidència en el reglament de les enceses de foc que data del mes d’agost del 2016. “Encara hi ha gent que incompleix” les normes establertes per a l’encesa de focs, constata el director del departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons, i per això es fa èmfasi en aquesta normativa. De mitjana, afegeix el responsable de Protecció Civil, es comuniquen unes 250 enceses de foc a l’any.

Aprofitant aquesta campanya que s’allargarà tot l’estiu, també s’inclou un apartat dedicat a Sant Joan i a totes les recomanacions que cal complir, especialment, durant la revetlla. Tal com explica Pons, hi ha un seguit de consells per a la població i aquella jornada és també molt important la feina que duen a terme els bombers, que revisen les diferents fogueres que s’han d’encendre en el que suposa una destacada tasca de prevenció, ja que vetllen perquè “es prenguin les mesures de seguretat” d’aquests focs. Pons destaca que s’apel·la a la gent a ser “prudent” i també al “sentit comú”, i per exemple evitar certes actuacions com posar petard a bústies o totxanes.

El responsable de Protecció Civil recorda que entre el seu departament, els bombers, l’Institut d’Estudis Andorrans i els comuns es revisen cada any els diferents procediments a seguir per a la prevenció d'incendis i que la comunicació és constant, per tal que quan el risc de focs forestals se situa en un perill molt alt o extrem “s’activin certs procediments”, com ara consells d’autoprotecció, romandre vigilants i seguir la previsió meteorològica, així com consultar els mapes de perill d’incendi forestal, Sarif. Hi ha un seguit de passos que les diferents parts implicades consensuen, de cara a què els comuns, que són els que tenen competència en les zones de berenada, les apliquin. Així, quan aquest risc se situa en el color taronja, és a dir, que és molt alt, es recomana suspendre l’encesa de focs, el llançament de coets o precintar les barbacoes o les zones de berenada. Unes mesures, cal destacar, que s'han activat alguns dies aquesta mateixa setmana, quan el risc d’incendi, especialment al sud del país, ha estat alt i molt alt a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Quan el perill es considera extrem, els comuns han de precintar les barbacoes i zones de berenada i també es pot limitar l’accés a les zones forestals, entre d’altres mesures.

I si bé les corporacions comunals han de prendre aquestes mesures, correspon al Cos de Banders sancionar les enceses de foc que s’hagin efectuat de manera incorrecta. En aquest sentit, i a grans trets, Pons recorda que el reglament per a l’encesa de focs estableix que durant els mesos de gener, juny, juliol, agost i desembre queda prohibit fer cremes per a treballs agrícoles i forestals. A més, per fer aquestes enceses cal fer una comunicació al comú corresponent. Des del departament de Protecció Civil es vol difondre el contingut d’aquest reglament i que la gent sigui conscient que “no pot cremar qualsevol cosa a qualsevol lloc”.

Aquesta campanya, que s'allargarà tot l'estiu, es difondrà sobretot a través de les xarxes socials però també es faran servir els panells d’informació variable de mobilitat, és a dir, els que estan a la xarxa viària i a través dels quals es difonen missatges relacionats amb el trànsit. I és que tal com ha posat en relleu Pons, el que es pretén és que el missatge arribi al màxim de gent possible. A més, aquests panells també serviran per incidir en els diferents missatges per les diferents zones del país i, en aquest sentit, si el risc d’incendi és alt a Sant Julià de Lòria, per exemple, la idea és que els plafons d’aquesta zona difonguin aquest missatge.

stats