Societat 27/11/2020

Campanya de controls d’alcohol i drogues entre el 30 de novembre i el 3 de gener

La finalitat és reduir la sinistralitat i sensibilitzar els conductors

Ana
2 min
Un agent de policia en un control de trànsit. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Cos de Policia iniciarà a partir del 30 de novembre, i fins al 3 de gener del 2021, una nova campanya de controls d'alcohol i drogues per part dels conductors. D'aquesta manera, es preveuen un seguit de controls seguint en la línia de les campanyes temàtiques encaminades a la disminució de la sinistralitat a les carreteres. Així, els controls tindran lloc a partir de les 7 hores del 30 de novembre fins a les 19 hores del 3 de gener.

Els controls preventius d'alcoholèmia segueixen el pla d'actuació mercat pel ministeri de Justícia i Interior, a fi de millorar la seguretat viària en general i reduir el nombre d'accidents provocats pel consum d'alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions. Com en altres anys, la voluntat de la policia és anunciar la posada en marxa d'aquesta campanya buscant provocar l'efecte preventiu i dissuasiu. Es tracta, doncs, d'evitar les conductes de risc que posen en perill als usuaris de la xarxa viària i augmentar la seva seguretat.

Tal com preveu el Codi de Circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre dels 0,2 g/l de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l per a la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, es recorda que el vigent Codi Penal fixa les taxes d'alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals.

En aquest sentit, se sancionarà per la via administrativa tots aquells conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia d'entre 0,2 i 0,5 g/l i els conductors no professionals amb una taxa d'entre 0,5 i 0,8 g/l. També es podrà suspendre el permís de conduir per una durada màxima d'un mes, juntament amb una sanció de 150,25 euros. Quant als conductors sota la influència d'estupefaents, també es podrà suspendre el permís de conduir per una durada màxima de tres mesos, juntament amb una sanció de 601,01 euros.

D'altra banda, la policia detindrà tots aquells conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,5 g/l; els conductors no professionals amb una taxa superior a 0,8 g/l; els conductors sota la influència d'estupefaents que creïn un perill concret per a la circulació, i tots els conductors que refusin sotmetre's a la prova d'alcoholèmia. Així, les conseqüències jurídiques d'aquestes infraccions per la via penal comporten pena de presó pels conductors professionals de fins a dos anys i la privació del permís de conduir fins a quatre anys. A més, el tribunal pot imposar la pena d'inhabilitació per a l'exercici de l'ofici o el càrrec de fins a quatre anys.

En el cas dels conductors no professionals, la pena de presó pot ser de fins a un any, a banda de la privació del permís de conduir fins a tres anys. En el cas de refusar sotmetre's a la prova d'alcoholèmia, es podrà decretar una pena de privació del permís de conduir de tres anys i de fins a quatre en el cas dels conductors professionals.

stats