Societat 06/10/2021

Campanya per "trencar tabús i sensibilitzar sobre la detecció precoç" del càncer de mama

M.F. (ANA)
2 min
La dietista Marta Pons; Sergi Martín, director general de negoci de Vall Banc, i el president d'Assandca, Josep Saravia, durant la roda de premsa.

Escaldes-EngordanyAl llarg d'aquest any l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) té previst dur a terme, amb la col·laboració de Vall Banc, quatre campanyes centrades en diferents tipus de càncer. Aquest mes d'octubre arriba la tercera acció, centrada en la detecció precoç i la prevenció del càncer de mama. D'aquesta manera s'ha creat un espot i es distribuiran diferents consells a través de les xarxes socials encaminats a "trencar tabús i sensibilitzar sobre la detecció precoç", tal com ha posat en relleu el director general de negoci de Vall Banc, Sergi Martín. El president d'Assandca, Josep Saravia, ha destacat que si s'extrapolen les dades d'Espanya a Andorra tindríem que es detecten entre 360 o 390 casos de càncer a l'any i que d'aquests entre 50 i 60 serien de càncer de mama.

D’aquesta manera, Saravia ha posat en relleu que el càncer de mama és el que té un major impacte entre les dones i ha incidit en la importància del cribratge que duu a terme el Govern a través de les mamografies. També ha remarcat que les dones han de fer-se una autopalpació i que si es troba alguna anomalia es consulti amb un expert. En aquest sentit, ha incidit en el fet que la detecció precoç és molt important per superar la malaltia. La campanya, que arrencarà el 19 d’octubre consta d’un seguit de càpsules en què la dietista Marta Pons dona consells sobre l’alimentació, oferint un seguit de menús. L’experta ha destacat que "l'alimentació és un pilar bàsic en la lluita contra el càncer, juga un paper clau en la prevenció i també en el tractament” i ha incidit en què si es té cura del que es menja es pot “viure més i millor”. Ha incidit que en el cas del càncer de mama és de summa importància una dieta rica en fruites i verdures, llegums, cereals integrals i oli d’oliva. Amb els seus consells es donaran un seguit de menús, ja que ha remarcat que de vegades “ens falten idees” per cuinar els aliments.

El dia 19 Assandca tindrà parades durant tot el dia al davant de les seus de Vall Banc d'Escaldes-Engordany i de la capital en què vendran la tradicional polsera solidària amb la qual l'entitat obté recursos. A més, com és habitual, la polsera també es trobarà als establiments Gala Perfumeries, Perfumeria Júlia, farmàcia Galeno, farmàcia Margalef, Pyrénées, Hard Rock Cafè, perruqueria Estefi i Stillness Centre d'Estètica.

D’altra banda, i sobre l’adjudicació per a la contractació de suport al tractament radioteràpic, Saravia ha valorat que tot el que es faci “mai és suficient”, ja que la voluntat de l’associació és que la radioteràpia es pugui fer al país, de totes maneres, creu que el fet que hi hagi dos especialistes que vinguin cada setmana dos dies a assessorar els pacients és “una bona alternativa” perquè els malalts tinguin més informació. Malgrat això, ha subratllat l’alt cost que té aquest servei, 250.000 euros a l’any, i ha remarcat que potser seria “més rendible” oferir radioteràpia al Principat. A l’últim i sobre el fet que durant la pandèmia es retardessin les proves diagnòstiques, ha subratllat que ara ja s’ha tornat a la normalitat.

stats