El càncer, primera causa de mort a l'etapa infantil

"La malaltia no es pot evitar si els adults no canvien els hàbits de consum", ha explicat la doctora Núria Pardo

"El càncer infantil no es pot evitar si els adults no canvien els seus hàbits de consum", aquest ha estat el missatge clar i contundent de la doctora, excap d'oncologia pediàtrica de l'hospital de Sant Pau i presidenta de la Fundació Enriqueta Villavecchia, Núria Pardo, en la conferència celebrada aquest dimarts al Centre de congressos d'Andorra la Vella sota el nom 'Càncer en la infància, què es pot fer per evitar-ho?'. L'acte, organitzat per la Fundació Jacqueline Pradère i en col·laboració amb l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), ha apropat una vintena de persones i diverses autoritats que han tingut l'oportunitat de copsar les seves inquietuds durant el torn de preguntes. Josep Saravia, president d'Assandca, ha explicat que "el càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia a l'etapa infantil en els països desenvolupats".

En aquest sentit, l'objectiu de la conferència ha estat conèixer els signes i els diferents símptomes que alerten de la presència de la malaltia i conscienciar a la societat que el càncer infantil està present en la societat andorrana. D'altra banda, Joan Torner, president de la Fundació d'Amics Joan Petit Nens amb Càncer, ha destacat la importància d'acompanyar no només al malalt durant tot el tractament, sinó també als seus familiars, recalcant que "els familiars pateixen igual o més".

Saravia ha explicat que els nens que pateixen càncer a Andorra, així com els adults, s'han de desplaçar a Barcelona per tal de rebre els tractaments necessaris. Aquest fet l'ha portat a reconèixer que actualment no disposen de les eines necessàries per pressionar al Govern per crear un mòdul de radioteràpia al Principat, ja que, tal com ha recalcat, "es necessiten 300 casos nous a l'any per justificar-lo". Tanmateix, el president d'Assandca s'ha mostrat obert a rebre, escoltar i intentar ajudar a qualsevol família que necessiti fer els tràmits pertinents a les famílies afectades per aquesta malaltia i, a banda, ha fet especial èmfasi en el fet que "seguirem lluitant per apropar els mètodes de tractament a Andorra".