Societat 23/05/2024

"Estic cansada que es qüestioni la nostra formació, això amb el gènere masculí no passa"

Punjabi manifesta que la proposta d'increment salarial del personal de l'APDA està per sota de la majoria dels salaris d'altres càrrecs electes o de confiança de l'administració pública

ANA
2 min
La directora de l'APDA, Resma Punjabi, en el seu despatx.

Andorra la VellaL'Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) ha fet pública aquest dijous la proposta de reestructuració de salaris que va fer arribar a Sindicatura i que preveia un increment salarial per a Resma Punjabi del 9,88%, passant dels 4.050 als 4.450 euros. Segons explica l'entitat, l'APDA va experimentar diversos canvis "imprevistos" en l'organigrama durant el 2023 a conseqüència de la rotació del personal tant adscrit com nomenat, la qual cosa va provocar que el pressupost d'aquest any no reflectís "la realitat actual de l'organigrama". És per això que a principis d'abril, Punjabi va decidir contractar una empresa de recursos humans per a realitzar diverses tasques, entre elles, la proposta de reestructuració de salaris de tot el personal, inclosos els càrrecs nomenats.

De la mateixa manera, l'APDA posa en relleu que l'objectiu d'aquesta actualització salarial era, entre altres, solucionar la "desigualtat salarial entre els caps d'àrea i els inspectors tenint en compte les responsabilitats que els hi són atribuïdes"; ajustar els salaris al mercat laboral, a l'experiència i als coneixements del personal; i solucionar la bretxa salarial de gènere.

No és agradable perquè les propostes que estem fent a nivell de salaris estan relacionades amb la igualtat de gènere i les dones i les directives hem de treballar per tancar sostres de vidres. I també, una mica cansada de què es qüestioni la nostra formació, això amb el gènere masculí no passa” ha afirmat Punjabi a RTVA aquest dijous.

De fet, la bretxa salarial entre homes i dones en el si de l'entitat va ser un dels fets que, tal com asseguren, era "realment preocupant" i que, per tant, s'havia de "solucionar com més aviat millor". En aquest sentit, es detalla que el novembre del 2021, quan es van nomenar la cap i les noves inspectores, "el Consell General va establir els salaris que havien de cobrar, fent una reducció d'aproximadament un 42,5% del salari de la cap i un 50,5% dels inspectors". En l'actualitat, exposen, "no tindria cabuda que qualsevol càrrec electe entrés cobrant un 42% o un 50% menys del salari que el seu predecessor", el qual s'enfilava fins als 6.094 euros mensuals més 450 euros en complements.

Tot i assegurar que aquesta situació "seria igualment d'inconscient independentment del gènere", Punjabi considera que "això és encara més preocupant des d'una perspectiva de gènere, ja que s'està treballant per lluitar perquè cada cop més dones ocupin càrrecs directius i trenquin el sostre de vidre".

En relació amb la rebaixa salarial dels inspectors, la cap de l'APDA afirma que ha provocat un seguit de problemàtiques com ara desmotivació i manca de compromís dels treballadors; rotació de personal; dificultat per atreure talent; impactes negatius en la qualitat del treball; i manca de retenció de coneixement. Uns fets que, segons denuncia, es porten produint des del 2021.

Finalment, Punjabi manifesta que la proposta d'increment salarial del personal de l'APDA està per sota de la majoria dels salaris d'altres càrrecs electes o de confiança de l'administració pública com és el cas del director de l'AQUA (4.827,69 euros mensuals), del president del Tribunal de Comptes (6.158,84 euros mensuals), del raonador del ciutadà (4.265,35 euros mensuals) o de la persona que encapçala el departament de Protocol del Govern (5.420,24 euros mensuals).

stats