Un "canvi espectacular" per a l'avinguda Meritxell

Marsol destaca l'encert de fer les obres en quatre mesos i totes de cop i que aviat començarà l'adequació de la zona de The Cloud

El comú d’Andorra la Vella es va comprometre a fer les obres de remodelació i embelliment de l’avinguda Meritxell en quatre mesos i els terminis s’han complert. D’aquesta manera, aquest divendres al migdia s’ha fet la inauguració oficial, a la qual han assistit, a banda dels membres de la corporació comunal, alguns ministres, el cap de Govern, representants de la societat civil i els responsables de les empreses que han fet els treballs. La cònsol major, Conxita Marsol, ha destacat que aquest eix comercial ha experimentat, gràcies als treballs fets, “un canvi espectacular” i ha remarcat que malgrat hi hagi hagut “moments difícils”, el resultat els referma en el fet que va ser una “decisió encertada” fer aquesta obra en només quatre mesos i els diferents trams de l’avinguda al mateix temps. “No he dubtat en cap moment”, ha destacat Marsol sobre la manera decidida per executar aquesta obra.

D’aquesta manera, Marsol ha remarcat que malgrat hi ha hagut problemes com les fuites d’aigua o de trànsit, s’ha volgut que no sortís perjudicada cap zona davant una altra i així les molèsties per a veïns i comerciants, als quals ha agraït la paciència, han estat les mateixes i en la mateixa època, “en benefici de tots”, ha argumentat. La cònsol major considera que els comerciants van “tenir confiança” en el comú des del primer dia i creu que la corporació ha sabut respondre’ls “respectant els terminis” i amb una avinguda “de qualitat”.

Marsol ha subratllat que l’avinguda guanya en “qualitat” i que això ha de donar un impuls, ara, al sector comercial. Ha afegit que aquesta obra ha estat un “esforç d’imaginació” de coordinació i econòmic, i s’ha mostrat satisfeta amb el resultat. D’aquesta manera, ha dit, que s’“equil·libra l’espai urbà” de la capital amb el d’Escaldes-Engordany, ja que el retard era “important”.

D’altra banda, Marsol ha avançat que el comú té la intenció de convocar al final d’aquest mes d’agost el concurs per fer els carrers adjacents a la parcel·la on s’havia de construir The Cloud. Així, ha explicat que després de diferents reunions Andorra Telecom ha fet la cessió del projecte al comú i que els professionals ja hi treballen per adaptar-lo i poder fer la millora. Així, ha recordat que aquesta ja era la part que havia d’assumir el comú i que es vol tirar endavant de manera immediata per obrir l’avinguda Meritxell a la zona de Riberaygua i el Fener.

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha destacat que des del Govern i Andorra Telecom el que es farà serà obrir al públic l’espai on havia d’anar The Cloud i que es “deixarà la façana cap a Meritxell en condicions” fins que es pugui decidir de manera definitiva què hi va en aquella parcel·la. Ha reiterat que defensaran “un nou edifici assumible” econòmicament però que la idea ja s’haurà de plasmar la propera legislatura, ja que el que es vol és impulsar un projecte que doni “rendiments” a Andorra Telecom. Quant a les responsabilitats pel fet que The Cloud no es plasmi, ha dit que donaran les explicacions escaients en seu parlamentària arran de les preguntes fetes per l’oposició i que ara encara es treballa en els informes.

Martí ha celebrat “la bona entesa” entre les dues corporacions comunals, la d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i que ha permès que es pugui fer una avinguda comercial per a vianants des de la part alta d’Escaldes i fins a la Rotonda d’Andorra la Vella, un gran eix que poques ciutats europees, ha dit, tenen.

Precisament sobre el futur de la zona de la Rotonda, Marsol ha manifestat que la voluntat és fer l’embelliment l’any que ve. També ha destacat que s’instal·laran uns quants bancs més i alguns arbres, tot i que no molts ja que els comerciants no en volen gaires perquè “tapen els aparadors”. Quant a la seguretat, ha manifestat que estan a l’espera dels informes després de les trobades amb la policia i que de moment a l’entrada pel carrer de la Unió s’instal·larà un piquet. També ha incidit en l’estalvi final que sembla que hi haurà respecte al pressupost inicial d’uns treballs durant els quals, per exemple, s’han fet servir 1.700 tones de granit.

L’obra s’ha fet sota el segell Andorra Regenera, i una de les impulsores del projecte, Maria Reig, ha destacat el fet que sigui el primer espai públic que rep aquesta certificació que valora aspectes com la integració en l’entorn, l’eficiència o l’impacte ecològic. També ha fet una crida als comerciants a impulsar ara millores en els seus establiments.