Societat 30/12/2020

Cap d'Any sota la neu

El 2021 començarà amb fred i possibilitat de nevades arreu del territori i també a cotes baixes de Catalunya

Miquel Bernis
2 min
Els Ports encara tenen neu acumulada dels últims dies / PILI RIUS

Les precipitacions en forma de neu continuaran afectant totes les cotes del vessant nord del Pirineu, avui amb més ganes que ahir. Amb el pas de les hores el mestral perdrà força, però el vent seguirà reforçant la sensació de fred amb el canvi d'any.

Ens esperen diversos girs de guió en un inici del 2021 que s'entreveu molt fred i amb possibilitat de neu a cotes baixes. Demà el temps començarà sense gaires canvis, però a partir de la tarda augmentaran els núvols. Al vespre del dia 31 tornarà a nevar al Pirineu i es podrien escapar ruixats esporàdics en altres comarques.

Serà el dia de Cap d'Any al matí quan és més probable que aquesta setmana hi hagi nevades fora del Pirineu. Les emblanquinades s'entreveuen sobretot al Prepirineu, a la Catalunya Central, a la serralada Transversal, al Ripollès i en punts alts del Vallès, tot i que s'escaparan ruixats també en altres comarques de Girona i de Barcelona. La cota de neu se situarà al voltant dels 500 o 600 metres, però quan els ruixats siguin intensos pot arribar a ser més baixa, especialment a prop de la costa. Les precipitacions es concentraran sobretot durant les primeres hores del dia, tot i que divendres serà un dia molt tapat en general i amb un fred més viu. Dissabte el temps continuarà sent força ennuvolat i insegur a la meitat est, però en aquest cas els ruixats s'entreveuen més esporàdics.

Acumulacions de precipitació previstes per Cap d'Any

El fred s'anirà intensificant a mesura que avanci el cap de setmana. Divendres ja hi haurà dos o tres graus menys que avui en molts indrets, sobretot al migdia, però serà entre diumenge i dilluns quan la temperatura tocarà fons: al final del cap de setmana el termòmetre marcarà entre 3 i 5 graus menys que avui. En molts casos es produiran les temperatures més baixes de les festes de Nadal, o el que és el mateix, els dies més freds dels últims dos anys.

Temperatura prevista a 1.500 metres de cara a diumenge al migdia, quan el fred serà més viu

I és en aquest moment, a la cua de les festes, quan es dibuixa el panorama més embolicat de tots. Lògicament la incertesa sobre el que pugui passar al voltant de Reis encara és alta, però diversos models de previsió apunten a l'arribada d'una borrasca que podria provocar precipitacions molt més extenses que les dels pròxims dies. La pertorbació arribaria just després de l'entrada d'aire fred més marcada dels últims dies, i això fa pensar en la possibilitat que entre Reis i el dia 8 pugui nevar extensament a Catalunya. Caldrà seguir molt de prop aquesta borrasca i el que s'esdevingui després, que tant podria ser una pujada clara de la temperatura com una reactivació del fred.

stats