Societat 27/05/2019

Casamanya: d'hotel a edifici comunal

La corporació i el quart treballen per donar finalment una utilitat a l'equipament

C. G. / J. R. B.
3 min
L'hotel Casamanya, edifici ara en desús. / C. G. (ANA)

OrdinoTenint en compte que passen els anys i segueix sense concretar-se cap interès, ni per part de privats ni per part del Govern, per donar una utilitat a l'hotel Casamanya, en desús i molt mal estat, la corporació ordinenca ha decidit fer un pas endavant i proposar la instal·lació per albergar-hi totes les dependències comunals (ara repartides en més d'un edifici). Així ho va manifestar la corporació en una reunió celebrada el dijous passat amb membres del quart ordinenc. Via carta formal, els han fet la proposta de quedar-se de manera definitiva amb l'edifici, ara propietat del quart tot i que la gestió ja fa uns mesos que la fa el comú. L'entitat històrica ho veu amb bons ulls, i totes dues parts ja s'han posat a treballar amb aquest objectiu.

Segons han informat fonts properes al quart, a la reunió es va acordar crear una comissió, amb participació de les dues parts, per definir com es faria aquest traspàs de l'hotel, també a nivell econòmic. Cal recordar que en diverses ocasions el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha quantificat la rehabilitació del Casamanya en un mínim de tres milions d'euros, i aquí se li hauria de sumar el preu de l'adquisició per part de la corporació; en total es calcula que podria pujar tot a uns cinc milions d'euros, una xifra que s'ha de valorar amb molta cautela perquè no hi ha cap estudi preliminar, segons ha explicat aquest dilluns a l'ARA el cònsol ordinenc.

En qualsevol cas, i tenint en compte que a finals d'any hi ha eleccions comunals, la inversió l'hauria de fer el proper equip que lideri el consistori, i tot apunta que, a més, s'haurà de fer de manera fraccionada al llarg del mandat, a conseqüència de l'important pes econòmic que significaria per a les arques comunals.

El que sí que es vol tancar abans d'acabar de les eleccions és l'acord entre les dues parts perquè l'hotel emblemàtic passi a ser de propietat comunal.

Cal tenir en compte que aquest projecte, recuperat ara per Mortés, ja s'havia posat sobre la taula fa gairebé dues dècades, quan Enric Dolsa n'era cònsol. Permetria donar un ús més social a les actuals dependències comunals, emplaçades ara al mig del poble.

D'altra banda, el quart ha rebutjat la celebració d'una reunió de poble per replantejar el seu futur, tal com havia reclamant la plataforma ciutadana parroquial impulsada els darrers mesos. Segons fonts properes al quart, aquest no té interès a sotmetre a la ciutadania si cal o no mantenir la institució. Ara és el comú qui haurà de decidir si es tira endavant aquesta iniciativa.

Mortés ha recordat que es tractaria de repetir la matexa operació que es va fer amb l'edifici de les Escoles (l'operació va tenir un cost de dos milions d'euros), però en aquest cas tot el comú seria traslladat a l'hotel Casamanya "i alliberaríem espai al centre del poble que permetria oferir altres activitats o serveis, com comerços". El cònsol ha deixat clar que "s'està actualment en una fase molt inicial i que de moment només s'ha fet arribar la proposta al quart". Mortés ha valorat molt positivament la posssibilitat d'alliberar la plaça dels espais que ocupa el comú i d'aquesta manera "donar vida al poble amb altres ofertes més destinades al turisme i als ciutadans".

Per fer realitat la iniciativa s'han de fer unes obres "molt importants", i la idea és deixar-ho preparat per fer realitat el projecte durant el proper mandat. Mortés ha explicat que, a banda de l'edifici ja existent, hi ha una parcel·la adjacent que també podria ser d'utilitat per al comú.

stats