Societat 05/03/2019

La celebració de la Constitució se centrarà en el 600 aniversari del Consell de la Terra

Els actes commemoratius tindran lloc entre el 13 i 14 de març

M. Pérez
2 min
La subsíndica general en funcions, Mònica Bonell, durant la roda de premsa per explicar els actes que se faran amb motiu del dia de la Constitució. / M. P.

Andorra la VellaEls actes commemoratius per celebrar el dia de la Constitució estaran centrats en el 600 aniversari del Consell de la Terra. La subsíndica general en funcions, Mònica Bonell, ha confirmat aquest dimarts, a la sala de premsa del Consell General, que la voluntat d'enguany és apropar els esdeveniments als infants, "per fer-los-hi veure que aquest és un dia per a tots". Els actes començaran el pròxim 13 de març, amb la tradicional jornada de portes obertes al Consell General i a la Casa de la Vall mitjançant visites guiades. A les 19 hores, està previst que comenci el primer dels espectacles infantils, anomenat 'Fa 600 anys' i que anirà a càrrec de Mercè Canals i Olga Armengol. Prèviament, però, els més petits podran gaudir d'un berenar amb coca i xocolata a les 18 hores.

Armengol ha definit aquesta proposta teatral com "un espectacle dirigit a les famílies i al públic infantil perquè puguin entendre què és el Consell de la Terra i la seva evolució fins a la Constitució". Durant la representació "juguem amb imatges" on les dues promotores es posaran a la pell de dues nenes i aniran interactuant amb les projeccions de la pantalla. L'objectiu és transmetre la història d'Andorra "d'una manera amena i divertida" perquè tot el públic "ho pugui entendre".

El 14 de març, es tornaran a repetir les visites guiades a partir de les 10 hores. Ja cap a les 11 del matí, tindrà lloc l'espectacle 'Terra', una proposta de l'Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria que compta amb música amb viu gràcies al grup 'El Pont d'Arcalís'. El seu director, Jaume Torra, ha explicat que "mitjançant la dansa tradicional, les cançons i les músiques d'arrel, escenifiquem la creació i l'evolució del Consell de la Terra fins als nostres dies". Aquest espectacle compta amb la col·laboració de fins a 32 dansaires i es distribueix en tres blocs destinats a "tractar temes i difondre la cultura a través de la dansa"; el primer bloc explica el naixement del Consell el 1419; el segon fa referència a la reforma del 1866; i el tercer aborda el segle XX, sent un reflex de temes com el dret a vot de la dona el 1973 o la Constitució del 1993. A més, l'acte compta amb la col·laboració de l'escriptor Albert Villaró, que adapta les lletres de les cançons.

Serà cap a les 12 hores quan se celebrarà el tradicional concert de l'ONCA al vestíbul del Consell General, ja que "ja fa anys que es ve celebrant i aplega força públic", ha indicat Bonell. D'altra banda, la subsíndica en funcions ha dit que les sardanes estan previstes cap a les 13 hores, "tot i que la 'copla' que venia a representar-ho ho ha anul·lat", però estan treballant per portar-ne una altra que faci la típica representació perquè és quelcom "que la gent espera". La jornada es clourà amb el discurs del síndic general en funcions, Vicenç Mateu, al vestíbul del Consell General.

stats