Societat 20/09/2019

Un centenar de persones es manifesten contra el canvi climàtic

Ha estat la primera manifestació després de la reforma de la llei

Carles Alonso
3 min
El portaveu de Friday for Future, Mateu Bracque dirigint-se als manifestants abans de l'inici de la marxa. / C. A.

Andorra la VellaL'associació Fridays for Future s'ha manifestat aquest divendres a la tarda, en la que ha estat la primera manifestació a Andorra després de la darrera reforma legislativa, amb una marxa des de la plaça de la Rotonda d'Andorra la Vella fins a la plaça del Consell General. Un centenar de persones de totes les edats han participat en un recorregut que ha tingut la peculiaritat que s'ha realitzat per les voreres de la capital, sense tallar el trànsit. Aquesta havia estat la condició del comú d'Andorra la Vella per autoritzar la manifestació. Amb crits d'"emergència climàtica" o "prou petroli i més vent" els manifestants han avançat pel recorregut que ha tingut l'escorta de dues motocicletes dels agents de circulació del comú. Entre els manifestants estaven presents Sandra Codina de Demòcrates, Higini Martínez-Illescas de Liberals d'Andorra i Roger Padreny del PS.

La valoració, segons Mateu Bracque, portaveu de Fridays for Future, ha estat que "volíem arribar a un centenar de persones, hem passat pels carrers, la gent ens ha sentit i només podem estar que contents per veure la reacció que hem tingut". El grup manifestant ha estat heterogeni. Tant estudiants com gent adulta han pres part d'aquesta acció que tenia com a objectiu la reivindicació contra el canvi climàtic que, segons el mateix Bracque, "creiem que la problemàtica ens afecta a tots, grans, petits i per això crec que hem d'actuar tots junts".

El Govern està treballant amb una llei sobre l'estat d'emergència climàtica per portar-la a tràmit el 18 d'octubre, i Fridays for Future també ha dit la seva. El portaveu de l'associació ha comentat al respecte que "la prohibició de gots d'un sol ús o l'eliminació el 2050 dels vehicles de gasolina i de gasoil a les ciutats, són temes que parlarem amb el Govern perquè s'afegeixin a la llei, tot i que em consta que ja hi són".

Respecte a l'aposta de la societat pel vehicle elèctric, per reduir els efectes contaminants, segons el mateix Bracque "no és una solució viable però sí un primer pas, ja que ara mateix el tractament de les bateries quan un vehicle elèctric va al desguàs és agafar les bateries i amb un camió portar-les a Espanya". Sobre l'ecologisme del vehicle elèctric, el portaveu de Fridays for Future ha comentat que "ara amb els vehicles de gasolina o gasoil es contamina a la fabricació, a l'ús i a la destrucció, i el vehicle elèctric només contamina a la fabricació i a la destrucció". El mateix portaveu de Fridays for Future ha afirmat que encara s'hauria de fer un pas més, ja que "hi ha una altra manera de desplaçar-se. Caldria fomentar el transport públic gratuït i que arribi a tots els nuclis urbans, d'aquesta manera la gent no agafaria el cotxe".

Des de l'associació ecologista indiquen que seguiran "fent reivindicacions per la millora de la situació respecte al canvi climàtic", i asseguren que "ens regim per les actuacions que s'organitzen globalment, el que sí que descartem és manifestar-nos cada divendres, ja que en ser molt petits no creiem que tinguéssim molta assistència".

Fridays for Future seguirà fent accions puntuals, com indica Bracque. "Vam pujar al berenador de la Comella per netejar els voltants on vam recollir uns 214  quilos de deixalles". El portaveu de l'associació ecologista ha afegit que "tenim plantejades altres actuacions d'aquest tipus, com és una acció que es diu Plàstic Atac, que consisteix en intercanviar les bosses de plàstic per bosses de paper o de tela".

stats