Societat 09/03/2022

Un cicle de conferències per apropar la vall del Madriu i el seu patrimoni cultural a la ciutadania

Sant Julià de Lòria acull durant el mes de març quatre xerrades sota aquesta temàtica

M. P. (ANA)
2 min
Un moment de la conferència a càrrec de Kàtia Vilana i Laura Bonet d'aquest dimecres.

Sant Julià de LòriaLa comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC) ha donat el tret de sortida aquest dimecres a un cicle de conferències amb l'objectiu d'apropar la vall i el seu patrimoni cultural al conjunt de la població d'Andorra. La directora del pla de gestió de la VMPC, Susanna Simon, ha exposat que la població coneix la vall, sap que és un espai natural, "però moltes vegades desconeix aquest patrimoni" i, per tant, "la idea és apropar-ho a tothom". El cicle, que es desenvolupa a Sant Julià de Lòria, s'ha inaugurat amb una conferència sobre 'L'impacte de les obres de FHASA en el paisatge cultural de la vall del Madriu' a càrrec de la directora de Transport de FEDA, Laura Bonet, i la guia del Museu de l'Electricitat, Kàtia Vilana.

Tal com ha detallat Bonet, durant aquesta primera xerrada s'ha volgut posar en relleu "l'impacte que han tingut les instal·lacions que va construir FHASA entre els anys 40 o 50 en el patrimoni cultural de la vall" i, a banda, també s'ha destacat el patrimoni social i energètic de les instal·lacions hidràuliques de la VMPC, ja que "són de molta importància en tot el país". De fet, ha assenyalat que amb l'aigua que es capta en aquesta vall i en altres s'arriba a produir el 20% de l'energia que es consumeix al Principat que, a més, és 100% renovable.

El cicle continuarà el proper 15 de març amb la conferència 'La siderúrgia a la vall del Madriu-Perafita-Claror' a càrrec d'Oliver Codina. La tercera cita se celebrarà el 22 de març i girarà al voltant dels 'Orris i ramaderia' i serà explicada per David Mas. Finalment, el 29 de març s'oferirà una conferència "menys patrimonial" sobre "com fer que les activitats de muntanya siguin compatibles i sostenibles amb el medi", ha indicat Simon.

A més a més, des de la VMPC també s'han dissenyat una sèrie d'activitats complementàries. Tant és així que a cada conferència l'acompanya una sortida guiada que es farà a l'estiu i on es tornaran a explicar els conceptes del cicle. Per tal de tancar les activitats, es durà a terme una sortida guiada que coincidirà amb el Dia de la vall del Madriu, que se celebrà el dissabte més proper a l'1 de juliol.

stats