Societat 21/11/2018

Cinc càpsules per conscienciar al jovent sobre les relacions tòxiques

L'objectiu és visibilitzar les diferents formes que pot adoptar la violència perquè no tinguin lloc en la parella

Ana
2 min
Fotograma de la primera de les cinc càpsules presentades aquest dimecres amb motiu del dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. / T. N. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl Pol i la Clara es van conèixer l'estiu passat treballant en una botiga. Els dos estudien la mateixa carrera a la Universitat d'Andorra, tot i que ell és dos anys més gran. Un dia, revisant el perfil de la Clara a les xarxes socials, el Pol veu que un altre noi ha posat 'm'agrada' a una foto d'ella i, gelós, comença a preguntar-li qui és, si li agrada i, a la vegada, li demana la contrasenya per entrar al seu compte amb l'excusa de veure el perfil del noi, ja que des del seu compte no pot accedir-hi perquè ho té en privat.

Aquesta és la primera part de la història de les cinc càpsules que el Govern d’Andorra ha presentat aquest dimecres a la sala del Prat del Roure, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que se celebrarà el pròxim diumenge 25 de novembre. L'argument està basat en les vivències de les dones que acudeixen al Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere. "És una manera de visibilitzar les diferents formes que pot adoptar la violència contra les dones", ha explicat la psicòloga Mònica Álvarez, "identificant les senyals d'alerta que poden ajudar a sortir de relacions que en un principi no s'identifiquen com a tòxiques".

Segons Álvarez, la principal alerta que es poden trobar els joves per detectar si viuen una relació tòxica és el control. "Trobem que el control de les xarxes socials i del mòbil està normalitzat", alerta la psicòloga. "No veuen de manera estranya que puguis veure quants 'm'agrada' li ha pogut posar algú o que li revisin el mòbil o amb qui estan parlant". Una altra de les tendències que es donen en aquest tipus de relacions és la gelosia extrema, ja que "de vegades relacionem la gelosia amb l'amor i, això que sembla que estigui molt passat, ens ho trobem encara en els nostres adolescents".

A l'acte també ha participat l'expert en ciberseguretat David Julián, que ha alertat del perill de la 'sextorció' en aplicacions com Whatsapp o Snapchat, on s'han detectar la major part dels casos d'assetjament sexual entre els joves. A més, ha donat les claus per protegir-se a les xarxes socials i evitar xantatges.

Les càpsules són un pas més en què el ministre d'Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, ha definit com un "compromís total, en el sentit de fer tot el possible per erradicar completament la violència de gènere en el nostre país". Els vídeos es difondran a través de les xarxes socials, on el Govern comptarà amb la col·laboració d'associacions com Creu Roja, AMIDA, AUTEA, FAAD, ADA, Càritas i el FNJA, i també es projectaran als Cinemes illa Carlemany abans de cada pel·lícula.

stats