Societat 25/11/2018

Una cinquantena de persones caminen per denunciar la violència envers les dones

Vanessa M. Cortés: "Els protocols no funcionen encara com haurien de funcionar"

Ara Andorra
3 min
Primera marxa a Andorra per commemorar el dia internacional contra les violències envers les dones. / T. N.

Andorra la VellaÉs la primera vegada al país que en un 25 de novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, s'organitza una marxa per denunciar la situació. Aquest diumenge, una cinquantena de persones han caminat des de la plaça de la Rotonda, per les avingudes Meritxell i Carlemany, fins a la plaça Coprínceps.

La caminada ha servit per deixar palès que, encara que des del Govern es promoguin iniciatives per ajudar a dones que pateixen violència, és necessari destinar-hi recursos. "L'hospital no té un equip 24 hores per atenció a violència envers les dones", ha explicat la presidenta de l'associació Stop Violències, Vanessa M. Cortés; per tant, "si una dona que acaben de violar arriba a les 3 de la matinada, podem activar el codi lila però no tindrà cap professional allà". En aquest sentit, Cortés ha deixat clar que "els protocols no funcionen encara com haurien de funcionar" i veu necessària més conscienciació i més mesures per part de les institucions perquè "no hi ha cap servei al país especialitzat en violències sexuals i tenim moltes agressions sexuals en l'entorn familiar i a la nit".

A més de defensar espais lliures de violència, Stop Violències també posa el focus en la conciliació laboral i familiar, "i per familiar no només em refereixo a la criança, també a tenir temps lliure, temps per estudiar, per gaudir...", ha afirmat la presidenta de l'associació, que creu que, amb els horaris als quals estan sotmesos les persones que no treballen per a la funció pública "no tenim vida social al país". De fet, ha deixat clar que les dones "més violentades", aquelles que treballen en comerços o en l'hostaleria, no han pogut assistir a la marxa per estar en el seu lloc de feina.

La majoria d'assistents eren dones, però Stop Violències, com a associació organitzadora de l'esdeveniment, no tanca la porta que els homes s'h sumin, sempre tenint en compte quin és el seu paper en la lluita feminista. "Les polítiques han d'anar cap als homes i han d'anar a qüestionar-se els seus privilegis com a homes blancs que viuen en aquesta part del món", ha manifestat Cortés. De la mateixa manera, ha afirmat que no volen "tenir el monopoli" de ser l'única associació feminista de caire social del país, ja que "falten molts col·lectius i moltes associacions feministes i d'aliats feministes".

25 de novembre

Patria, Minerva i María Teresa Mirabal eren tres germanes dominicanes contràries a la dictadura del general Trujillo. Part de grups de protesta al règim, el 25 de novembre de 1960 van ser empresonades, torturades, violades i assassinades per ordres del dictador. Per recordar la seva mort, es va establir la data com el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.

Protestes a favor de l'avortament

Arran Alt Urgell ha publicat aquest diumenge al seu compte de Twitter un vídeo on denuncien la pressió que, segons l'associació, està exercint el bisbe d'Urgell i el Papa de Roma perquè Andorra "continuï sense respectar els drets humans de les dones". A més a més, han manifestat a través d'un comunicat que el copríncep Emmanuelle Macron, "està mirant cap a una altra banda" i han exigit que "es posicioni a favor de l'avortament lliure i gratuït" al Principat del qual ell "n'és copríncep".

Des d'Arran han assegurat que "avortarem amb les seves benediccions o sense", ja que afirmen estar "fartes" de què administracions com l'Estat o l'Església "vulguin manar sobre els nostres cossos", i han defensat el seu "dret a decidir" sobre les seves vides. Per tant, l'associació continua defensant el dret a l'avortament per a totes les dones que viuen a Andorra tot i les darreres declaracions del copríncep episcopal Joan-Enric Vives i el Papa Francesc sobre el tema.

stats