Societat 25/11/2019

Clam de mig centenar de persones en contra de la violència envers les dones

Vanessa M. Cortés suma la citació judicial per la manifestació del 28S a la que l'executiu va presentar per l'informe de la Cedaw

T. Navarro
2 min
Taller de preparació de cartells per a la manifestació de 25 de novembre. / T. N.

Andorra la VellaAquest dilluns mig centenar de persones han recorregut l'eix comercial d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella per exigir l'aturada de les agressions envers les dones en tots els àmbits, ja siguin sexuals, reproductives, obstètriques, laborals o institucionals. Entre les reivindicacions, la necessitat de crear un servei on tractar específicament els drets sexuals de la població, deslligar les pensions de viudetat de les dones a la vida laboral dels seus cònjuges, acabar amb el decalatge que existeix en l'actualitat entre els tràmits de separació i de divorci, lleis en contra de la violència obstètrica o la despenalització de l'avortament en els tres supòsits bàsics, és a dir, el risc de vida de la mare, la violació i la malformació del fetus.

Manifestació en contra de la violència envers les dones transcorreguda per l'eix comercial. / T. N.

Coincidint amb el dia internacional en contra de la violència envers les dones, la presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés, ha volgut posar sobre la taula el recompte de dones agredides, extret dels balanços setmanals de la policia de tot el 2018. Segons ha comptabilitzat l'associació, 22 dones van ser colpejades, en tres casos l'agressor havia tret un ganivet, cinc menors han presenciat situacions de violència, i sis menors han estat agredits. La policia també va intervenir en tres agressions a noies menors d'edat, va detenir a dos homes per conductes pederastes, va intervenir en dotze casos d'agressions mútues entre parelles -per a Stop Violències són actes "on segurament les dones s'estaven defensant"- i hi va haver quatre agressions sexuals en l'àmbit laboral. En total, 52 dones que van patir agressions durant el 2018.

"Hi ha violència i hi ha molta", ha expressat la presidenta de Stop Violències, definint la manca de polítiques de prevenció i l'atenció insuficient a les agressions sexuals com una manera "d'invisibilitzar les dades". "Respectem la feina que fa l'equip d'igualtat, però no és suficient", ha continuat. Per a l'associació és necessari un "pla d'actuació envers les violències sexuals i un equip de tres o quatre persones a cada parròquia", donat que la situació és diferent a cadascuna d'elles i, per exemple "al Pas de la Casa es produeixen les agressions majoritàriament als locals d'oci".

Manifestació en contra de la violència envers les dones transcorreguda per l'eix comercial. / T. N.

Citacions judicials

Vanessa M. Cortés ha anunciat l'arribada de la citació judicial pels fets ocorreguts en la passada manifestació del 28 de setembre per a la despenalització de l'avortament. La presidenta de Stop Violències ha estat requerida en primer lloc per haver incitat a envair la calçada, però també per tenir una actitud "xulesca" enfront de la policia. Procediment al qual se li afegeix l'obert per l'executiu arran de l'informe que va presentar Stop Violències davant del Comitè per a l'eliminació de la discriminació envers les dones (Cedaw) el passat mes d'octubre. En aquest sentit, Cortés ha definit la situació un "linxament públic" i ha denunciat formar part d'una "cortina de fum".

stats