Societat 26/08/2019

Claverol ingressa els diners de la Fundació Tutelar

L'import apropiat indegudament ascendeix a 23.000 euros

Joan Ramon Baiges
3 min
El preisdent de l'entitat, Joan Carles Rodríguez Miñana, i David Claverol

Andorra la VellaL'expresident de la Fundació Privada Tutelar, David Claverol, ha retornat aquest dilluns els diners que havia sostret en petites quantitats dels dos comptes bancaris de l'entitat que presidia. Segons un comunicat del la fundació, "han estat ingressats en un dels comptes bancaris de la Fundació Privada Tutelar del Principat d’Andorra, els fons objecte de la denuncia efectuada en data 16 d’agost".

Fonts de l'entorn de Claverol havien insinuat aquest dilluns com el dia clau, però hi havia dubtes clars en l'entitat. Claverol s'havia apropiat de fons de la fundació per a ús personal i això va motivar la destitució fulminant per part dels responsables d'aquesta entitat. Tot i això, el president de l'entitat, Josep Carles Rodríguez Miñana, havia aclarit aquest matí que en l'única comunicació que van rebre la setmana passada de Claverol, l'expresident detallava que a partir d'aquesta setmana estaria operatiu al seu despatx però sense detallar si ho seria avui a un altre dia de la setmana. Finalment ha estat avui quan els diners han tornat en possessió de l'entitat privada.

La Fundació treballa amb dos bancs del país, no té cap compte a l'estranger, i van ser precisament les entitats bancàries les que van sospitar dels reintegraments de Claverol, i van començar a demanar detalls sobre la finalitat dels diners. Quan l'exresposable de l'entitat va explicar que havien de servir per a un local que encara no està aprovat ni decidit ni té ubicació fixa, va ser quan es van encendre totes les alarmes i els serveis jurídics van alertar al ministre d'Interior i al director de la policia, que ràpidament van detectar un fet delictiu, a banda de la quantitat poc elevada dels diners retirats dels comptes bancaris.

Des de la fundació no s'és gaire optimista que l'afer se solucioni aviat, i encara que s'hagin retornat els diners, fonts de la fundació comenten que el presumpte fet delictiu existeix i que el fiscal manté oberta la investigació i que segurament Claverol haurà de passar comptes amb la justícia. Retornar els diners pot ser un motiu d'aminorament, però en cap cas s'aturara la causa perquè els "els diners es van treure de la caixa".

Va ser el 31 de maig quan es va fer el primer reintegrament per una quantitat una mica superior als 2.000 euros i ràpidament els serveis jurídics de la Fundació van demanar explicacions a Claverol. El segon reintegrament es va retardar fins el 4 de juliol i a partir d'aquí es va posar el centre d'atenció en aquests moviments fins la ja coneguda reunió en la qual se'l va destituir com a president. Claverol es va adreçar per carta a cada patró per dir que sentia el que estava passant i que tot era un "malentès i una confusió i que els diners serien reemborsats", i va justificar la seva absència a la reunió d'urgència per raons familiars.

Claverol va extreure els diners amb diversos reintegraments per a ús personal però al·legant que eren per a presumptes obres i millores en instal·lacions de la Fundació Titular, el que va fer aixecar les sospites sobre les ja confirmades irregularitats. Els imports que va retirar no superaven mai els 3.000 euros, ja que és el màxim que es pot treure en efectiu, i el primer moviment irregular va ser quan Claverol era secretari de la Fundació Tutelar.

El patronat de la Fundació Privada Tutelar, es va reunir d'urgència aquest dijous passat a la tarda per destituir amb caràcter irrevocable com a president a Claverol, tant d'aquest càrrec com també de patró de l'entitat. Aquesta decisió, tal com van exposar tant des de la fundació com el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, deriva d'una sèrie d'" irregularitats comptables" que fins ara el president no hauria justificat. El ministre no va parlar de la qualificació jurídica que tindrien aquests fets (es podria tractar d'apropiació indeguda) però sí que va destacar que per a ell aquestes irregularitats comptables "són evidents" i constitueixen un "il·lícit penal". Es tractaria de reintegraments i factures que fins i tot s'hauria lliurat el president al seu propi nom i que "no estan justificades de cap de les maneres", segons el titular de Justícia.

stats