Societat 24/12/2018

Cobrar els coberts sense avisar

La nova Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) proposarà unes directrius per regular la situació

T. Navarro
1 min
Imatge de la taula d'un restaurant. / Pixabay

Andorra la VellaEls restaurants poden cobrar un suplement pel pa, per menjar a la terrassa o pels coberts. En un local cèntric el preu dels coberts és d'1,98 €, un preu marcat a la carta i que es paga segons l'establiment "només per seure a la taula". També cobren els coberts a un altre restaurant de l'avinguda Meritxell, on per 1,30 € el personal serveix olives i pa. "Ho fem des que vam obrir", explica l'encarregat del servei.

La nova Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) ha posat el focus en aquesta pràctica per part dels restauradors, que la majoria de vegades no informen els clients que hauran de fer aquest pagament. "Com que no existeix un reglament al respecte a nivell nacional", explica el president de l'associació Lluís Ferreira, el que es vol és que "estiguin informats els clients abans de consumir".

De la mateixa manera, Ferreira ha aclarit que en l'actualitat l'únic fet denunciable és la manca d'informació, ja que no existeix regulació sobre el cobrament d'aquest extra i ha anunciat que estan treballant en una proposta, juntament amb la Unitat de Comerç i Consum del Govern, "per intentar que hi hagi una forma clara d'informar el consumidor o regular en quins casos es poden cobrar aquests coberts".

Regulació actual

Encara que no hi hagi una regulació específica sobre el cobrament de coberts en els restaurants, els establiments tenen "l'obligació d'informar el client prèviament, sigui de paraula o abans d'iniciar l'àpat", tal com s'especifica a la Llei de competència efectiva i protecció al consumidor. El més convenient és anunciar-ho a la carta o al menú que s'ofereix al client "abans de prendre nota del que aquest vol demanar per menjar".

stats