Societat 07/06/2018

'Codi lila' a l'hospital i protocols de tracte a la policia per millorar l'atenció a les víctimes de violència de gènere

A partir d'ara, tots els agents de detecció estan obligats a informar dels casos al Servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere

Ana
3 min
Joan León, Ester Fenoll, Xavier Espot, Ester Molné i Maria Pagès durant la roda de premsa. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaDesprés de dos anys de treball transversal, la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica ha aprovat la Guia de col·laboració sobre violència de gènere, un document que també inclou un protocol de detecció precoç d'aquesta violència, tot plegat per complir amb el Conveni d'Istanbul rarificat per Andorra el 2014. La guia inclou els protocols d'actuació que s'han fixat per a les diferents àrees de l'administració que poden atendre o detectar casos de violència de gènere dels àmbits d'afers socials, sanitat, policia i justícia i educació.

En l'àmbit d'afers socials, la secretària d'Estat, Ester Fenoll, ha explicat que les actuacions fixades, sobretot centrades en les àrees d'atenció a les persones i famílies i d'atenció a la infància, es regeixen pels principis d'interlocutor únic, comunicació entre serveis i derivació al Servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere, sempre que la dona hi doni el seu consentiment.

Pel que fa a l'àmbit sanitari, el secretari d'Estat de Salut, Joan León, ha informat de la creació d'un 'codi lila' per a l'atenció a l'hospital de casos de maltractaments o agressions sexuals, que permetrà que les víctimes passin el mínim temps a la sala d'espera, siguin ateses en una zona íntima i amb un tracte especialment sensible, i que només hagin de ser sotmeses a una sola exploració amb presència del metge i el forense de guàrdia. Si la dona confirma que ha patit violència de gènere, el metge avisarà la policia, i en tots els casos es trametrà un informe a la Batllia i s'informarà el Servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere, que en farà el seguiment si la víctima dona el seu consentiment. De fet, sobre la qüestió del consentiment, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha reconegut que és una temàtica complexa, perquè l'objectiu és "lluitar contra la xacra de la violència de gènere i perseguir l'agressor, però també cal respectar la voluntat de la víctima, per evitar revictimitzar-la, així com el deure de secret professional".

Quant al Servei de Policia i l'administració de justícia, la secretària d'Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, ha detallat que el protocol implica que els agents de policia que atenguin les dones víctimes de violència de gènere hauran d'estar formats en aquesta qüestió, hauran de seguir uns protocols per a un tracte adequat evitant culpabilitzar-la o recriminar-li la seva conducta, i hauran d'informar-la en tot moment dels seus drets i de la possibilitat de rebre mesures de protecció. A més, s'haurà d'informar la víctima del procés que segueixi l'agressor (quan haurà de declarar, la seva situació processal, quan sortirà de la presó, etc.).

Molné ha destacat que els encausats per violència de gènere seran informats de l'existència del programa per a la promoció de relacions no violentes, i que els batlles s'han compromès a privilegiar les penes condicionals qualificades si segueixen aquest programa, de manera que qui no el vulgui seguir, se li imposarà una pena ferma. El programa comptarà amb treball tant individual com grupal, i amb intervenció tant social com psicològica després de l'entrevista i el posterior diagnòstic.

Finalment, dins l'àmbit educatiu es continuaran promovent accions centrades en la prevenció, i els docents que tinguin alguna sospita que hi hagi menors que puguin viure a la llar situacions de violència de gènere o que en siguin directament les víctimes, tindran l'obligació, el més aviat possible, de derivar el cas al Servei de protecció a la infància, que és qui té les capacitats per detectar si es tracta realment d'aquesta problemàtica.

Espot ha explicat que en tots els protocols hi ha un patró comú, que és que tots els casos conflueixin al Servei d'atenció a les víctimes, perquè puguin fer accions de prevenció i de reparació un cop hi ha hagut una situació de violència de gènere. Per aquest motiu, es fa "un pas endavant molt significatiu" obligant a tots els agents de detecció a informar dels casos a aquest servei.

La Guia de col·laboració també inclou models de denúncia, pautes d'entrevista tant per la dona, els fills o la parella, i pròximament també incorporarà protocols per l'Associació de Dones d'Andorra, l'Associació Stop Violències i els comuns. El ministre Xavier Espot ha destacat que el document serà un "instrument dinàmic", que s'anirà revisant cada cop que es reuneixi la comissió nacional, aproximadament cada sis mesos.

stats