El col·lectiu Fridays for Future desafia la pluja i continua reivindicant-se

Demanen que Andorra declari l'estat d'emergència climàtica, tal com ja han fet el Regne Unit, Irlanda i Catalunya

La pluja i el mal temps no han estat un obstacle perquè una trentena de joves del moviment Fridays for Future Andorra s'hagin concentrat aquest divendres davant del Consell General per demanar al nou Govern que declari l'estat d'emergència climàtica, tal com ja han fet el Regne Unit, Irlanda i Catalunya. Un dels principals impulsors, Mateu Bracque, ha declarat que "és important que continuem actuant perquè el canvi climàtic no s'atura per la pluja" i, per tant, "nosaltres tampoc ho podem fer". Tot i que les precipitacions han provocat una menor participació que en altres ocasions, "estem aquí per mostrar al Govern que continuem amb el nostre missatge", que té com a principal finalitat "protegir el medi ambient". 

Encara que la declaració de l'estat d'emergència climàtica "és un acte simbòlic", els joves esperen que posteriorment hi hagin fets i solucions. Per tant, aquest és "el pas desencadenant de tot". La situació política del Principat, que no es troba en un moment tan delicat com el Regne Unit amb el Brexit i Catalunya amb la independència, no ha de ser una barrera "per obviar el canvi climàtic". 'Justícia climàtica', 'Si el món fos una església, ja l'haurien salvat' o 'Vosaltres morireu de vells, nosaltres no tindrem tanta sort', han estat algunes de les pancartes que els joves han alçat amb l'esperança que els dirigents polítics escoltin el seu missatge i prenguin decisions de manera immediata. 

A partir d'ara, la voluntat dels joves, tal com ha transmès Bracque, és reunir-se amb els titulars de Medi Ambient i Educació, Sílvia Calvó i Ester Vilarrubla, ja que aquest darrer ministeri té la possibilitat de rebaixar l'impacte climàtic mitjançant l'educació a les escoles per tal d'actuar en el futur i dur a terme accions concretes. "A l'escola es fan quatre tallers però no hi ha prou temari que es basi en com evitar el canvi climàtic o reduir els seus efectes" ha sentenciat, i la millor manera per assolir aquest objectiu "és donar les eines als joves per canviar la política actual", ja que si no es fa, "continuarem vivint en una societat que no podrà evitar les conseqüències". 

La pròxima actuació del col·lectiu Fridays for Future serà a la 15a edició de la Festa de la Joventut, que se celebrarà el pròxim 1 de juny, on disposaran d'un estand que ajudarà a "donar-nos visibilitat", així com "estar presents perquè la gent no ens oblidi".