Societat 20/06/2019

El col·lectiu LGTB recaptarà fons durant el Pride per establir-se com a organització

Vendran una polsera commemorativa que tindrà un preu de 3 euros

T. Navarro
2 min
La presidenta d'Stop Violències en representació del col·lectiu trans, Vanessa M. Cortes, una de les col·laboradores de @Gaysper_and, Anna Aguareles, i el DJ i promotor de La Sal, John Holt. / T. N.

Andorra la VellaJa funciona a Madrid, a Barcelona i a altres capitals europees, i volen saber què passarà si a Andorra se celebra la festa de l'orgull LGBT. Així, incentivant que la gent "surti de la closca", les persones que organitzen el primer Pride a Andorra han allargat els actes dos dies, a la discoteca La Sal el 29 de juny a la plaça Coprínceps l'endemà. En ambdós llocs es vendran unes polseres commemoratives que, a un preu de tres euros, es destinaran a pagar els costos de crear una associació que representi el col·lectiu LGTB.

"És difícil destacar en un país on ens esforcem a ser tots iguals", ha dit la presidenta d'Stop Violències, Vanessa M. Cortés, en representació dels membres del col·lectiu trans. Una societat en la qual "no es parla que hi ha més formes d'estimar que l'heteronormativa". Ha quedat pendent per a una pròxima edició la desfilada pels carrers de la capital, ja que "el temps se'ns ha tirat a sobre", ha reconegut Cortés. Igual que els espais de reflexió, ja que "la gent ho volia fer però hi havia por" d'exposar-se en públic. Amb tot, creuen que "el fet d'estar en una plaça visibilitzant el col·lectiu transgredeix 'per se'".

La celebració començarà a dos quarts de dotze de la nit, amb una festa "destinada a tothom" i que volen que "sigui llibertat", ha explicat la col·laboradora del compte d'Instagram @gaysper_and i membre de l'organització, Anna Aguareles. A la sala hi haurà un punt de venda de polseres i un punt lila d'Stop Violències, que deixaran els cartells amb el número de telèfon de l'associació per a futures festes. L'endemà, el Pride es trasllada a la plaça Coprínceps, on hi haurà, a més la venda de polseres, contacontes, pintacares, actuacions de Castellers d'Andorra i de TC Dansa, la lectura del manifest per part de persones del col·lectiu trans i música amb DJ en directe fins a les 10 de la nit.

Per què el 29 de juny?

La data, integrada per col·lectius d'arreu del món, rememora els aldarulls d'Stonewall en la matinada del 29 de juny del 1969. Arran d'una batuda al pub gay Stonewall Inn, situat al barri novaiorquès de Greenwich Village, van començar a produir-se manifestacions espontànies i violentes. Es considera aquesta com la primera vegada que la comunitat LGTB va lluitar contra un sistema que els oprimia per no viure l'amor d'una forma heteronormativa.

stats