Societat 18/07/2023

Comença la tercera fase del programa de conservació i valorització de la Farga del Madriu

Té la voluntat de salvaguardar i valorar aquest jaciment arqueològic declarat bé d’interès cultural

ANA
2 min
Els treballs d'excavació a la Farga del Madriu.

EncampLa tercera fase del programa de conservació de la Farga del Madriu ja ha començat. Té la voluntat de salvaguardar i valorar aquest jaciment arqueològic declarat bé d’interès cultural (BIC) i que és un dels atributs més destacats de la Vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC), patrimoni de la humanitat per la Unesco.

El coordinador del programa engegat pel departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura, Joventut i Esports, Olivier Codina; l’arqueòleg del departament, Abel Fortó, i la directora de la comissió de gestió de la Vall, Susanna Simon, han explicat aquest dimarts que la tercera fase se centrarà en la documentació de la casa, l’inici de l’estudi dels vestigis del que podria ser el primer habitatge del segle XVIII i l’excavació del sistema d’alimentació del botàs de la Farga. A més, se seguirà amb la documentació patrimonial i el reportatge de tot el procés.

Amb l’objectiu d’acostar els treballs de restauració al públic, del 7 d’agost a l’1 de setembre, els dijous s’organitzaran visites guiades al jaciment de la Farga. A més, un cop finalitzin les actuacions el 2024, es publicarà un monogràfic sobre la Farga del Madriu i s’oferiran dos itineraris turístics: un circuit d’interpretació centrat en la VMPC i un altre de caràcter transfronterer adscrit a la Ruta del Ferro als Pirineus.

Durant la roda de premsa, l’equip tècnic també ha presentat els resultats de la campanya 2022. L’estiu passat es va restaurar la ferreria i els treballs d’arqueologia es van centrar en el taller, sistema hidràulic, carbonera i l’habitatge de la Farga. Aquests treballs d’excavació han permès documentar una farga singular, ja que en aquesta es poden observar les diferents fases de treball de transformació del mineral fins a arribar-hi al lingot de ferro.

Cal recordar que totes les fases d’intervenció a la Farga del Madriu tenen com a objectiu documentar i potenciar el valor patrimonial del jaciment, un exemple excepcional per conèixer l’evolució de la farga a la catalana dels segles XVIII i XIX.

stats