Publicitat
Publicitat

La comunitat portuguesa demanarà a Rebelo solucions als retards per cobrar pensions

El consolat honorari ha passat a tenir de dos a un funcionari, un canvi que també tractaran amb el president de Portugal

Aquest divendres 8 de setembre a la tarda, Dia de Meritxell, la comunitat portuguesa d'Andorra tindrà l'oportunitat de reunir-se amb el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, en el marc de la visita de dos dies que el polític fa al país. Una oportunitat per plasmar-li en primera persona els seus neguits i demandes, i també de tenir una resposta directa sobre si tenen possibilitats de solucionar-se. Tal com ha informat el conseller de les comunitats portugueses, David Borges, les demandes se centraran sobretot en la necessitat de millorar i agilitzar el cobrament de les pensions, tant les que arriben des de Portugal a Andorra, com les dels portuguesos que en cobren de la CASS. L'altra vessant de les demandes respon a temes educatius i ja fa anys que estan sobre la taula: reivindicar que l'ensenyament de la llengua portuguesa entri dins l'horari lectiu de l'escola andorrana.

Les pensions que paga la seguretat social portuguesa, d'accident laboral però sobretot les de jubilació, arriben amb un xec per correu ordinari. Un sistema antic que, a més, comporta que hi hagi més possibilitat de retards. De fet, al gener n'hi va haver, i s'han repetit a l'agost, ha lamentat Borges. El cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, ha refermat aquesta queixa afegint que els retards han arribat a ser "de fins a tres mesos" i que també es generen problemàtiques similars en les pensions andorranes que cobren els que viuen a Portugal.

Per tot plegat, el que demanaran a Rebelo i també al secretari d'estat de les comunitats portugueses, José Luís Carneiro, -que acompanyarà al polític lusità-, és que s'arribi a un acord entre seguretats socials o s'actualitzi el conveni vigent (que és del 1987) per agilitzar els cobraments. Per exemple, ha exposat Borges, que les pensions portugueses es puguin cobrar a través de la CASS.

Així mateix, les comunitats portugueses també demanaran que es confirmi que la retenció del 10% de les pensions de jubilació desapareixerà quan s'apliqui el Conveni de no Doble Imposició entre Andorra i Portugal. El CDI està en vigor des de l'abril passat però l'aplicació serà l'1 de gener del 2018.

Una altra demanda que els lusitans faran al seu president té a veure amb el consolat honorari, obert el 2012 després que es tanqués l'ambaixada i el consolat. Tenia dos funcionaris, però des d'aquest agost n'hi ha només un. "Volem saber si en tornaran a posar dos i quina és la tendència de funcionament" del consolat per als propers anys, ha plantejat Borges. Ara mateix la comunitat portuguesa es troba al voltant de les 11.000 persones, una xifra que s'ha estabilitzat els darrers dos anys després de la forta caiguda motivada per la crisi, ha assegurat Da Silva. Ara bé, sí que sembla que s'estaria vivint un repunt de població portuguesa aquest 2017, pel volum de certificats penals i de tràmits que està fent el consolat honorari portuguès.

En qualsevol cas, la fórmula del consolat honorari en l'actualitat ja és suficient pel volum de tràmits que ha d'atendre dels portuguesos que viuen al país, al parer de Borges.

L'ensenyament portuguès, dins l'horari lectiu

Pel que fa a les demandes relacionades amb educació, una de candent i que sembla que està encallada és que l'ensenyament portuguès entri a les aules de l'ensenyament andorrà. A l'ensenyament francès es pot escollir com a assignatura optativa, amb nota i entra dins del currículum, fet que ajuda a aquests alumnes si volen continuar els seus estudis a Portugal, ha destacat Borges. Les comunitats portugueses demanaran a Rebelo que treballin perquè aquesta opció arribi també a l'escola andorrana o a l'espanyola. En l'actualitat les classes de portuguès s'imparteixen en horari extraescolar.

A la trobada amb el president de Portugal d'aquest divendres també hi serà present el Club d'Empresaris Portuguesos d'Andorra. La seva presidenta, l'advocada Patrícia Bragança, ha explicat que junt amb les reivindicacions ja esmentades, també posaran sobre la taula la possibilitat que es treballi per millorar les relacions empresarials entre els dos països, ara que sembla que la crisi comença a quedar enrere. Per exemple, que els empresaris andorrans tinguin més accés a la informació sobre concursos públics al país lusità.

La visita de Rebelo a Andorra és un "orgull" i una "satisfacció total" entre la comunitat portuguesa resident a Andorra, ha subratllat Borges.

Previ a la trobada de divendres entre el polític i les comunitats portugueses, se celebrarà un concert obert a tothom a la sala Prat del Roure d'Escaldes (mateix emplaçament de la reunió), del popular cantant portuguès David Carreira. L'aforament màxim és de 1.200 persones.