Societat 06/03/2018

Els comuns no veuen amb bons ulls la reducció de la cessió obligatòria

El Govern i administracions locals es reuniran la setmana que ve per posar noves porpostes encaminades a solucionar la problemàtica de falta d'habitatges de lloguer

Ana
2 min
Un cartell anunciant el lloguer d'apartaments. / D. R.

Escaldes-EngordanyDavant de la falta d'habitatges de lloguer i a causa de l'increment dels preus, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar durant la sessió del Consell General del dijous passat, diverses mesures encaminades a solucionar la problemàtica, o a pal·liar-ne els efectes. Entre aquestes mesures n'hi havia dues molt clares que afectaven directament a les arques recaptatòries dels comuns: la rebaixa de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) en la compra-venda d'habitatge i la reducció de la cessió obligatòria en promocions per al lloguer.

Davant d'aquestes rebaixes fiscals, els comuns han manifestat, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, que no veuen amb bons ulls cap de les dues propostes. Els cònsols han justificat el seu posicionament indicant que les sessions han de tenir una línia continua al llarg dels anys. “Una voluntat de no tocar-la per donar seguretat a la gent”, ha dit el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó.

Mandicó també ha expressat que “el que no podem fer els comuns és deixar d'ingressar massa diners perquè per l'altra banda ens incrementen els apartaments turístics i, per tant, hi ha més despeses comunals com la recollida de brosses, aigua o treta de neu”. El cònsol major ha insistit molt fermament que el principal problema que hi ha a la parròquia canillenca són els pisos turístics il·legals i també aquells ja regulats i destinat als turistes. Tot i això, Mandicó ha indicat que cada comú analitzarà la problemàtica concreta de la falta d'habitatge i es farà una llista amb possibles solcions i propostes per abordar el tema i “recuperar el mercat de lloguer”.

De fet, el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre Espot s'han reunit durant la reunió amb els cònsols i s'han emplaçat a una nova trobada la setmana que ve per posar noves propostes sobre la taula, com per exemple una radiografia exacte dels pisos buits i aquells que són turístics regulats. El cònsol major de Canillo ha expressat que la problemàtica del lloguer no rau en un increment del preu, sinó en la no renovació del contracte perquè el propietari decideix destinar-lo a lloguer turístic. “A partir d'ara tot pis que se'n vagi a lloguer turístic anirà en detriment de lloguer de llarga durada i això implicarà una rebaixa dels residents a la parròquia”, ha alertat.

stats