Societat 20/03/2021

El conflicte amb AstraZeneca agreuja els problemes de la campanya de vacunació europea

L'obstacle principal és la insuficient capacitat de la UE per produir vaccins

ACN
2 min
Un agent dels Mossos d'Esquadra rep la vacuna d'AstraZeneca.

El conflicte de la Unió Europea amb AstraZeneca pel subministrament de vacunes ha obert un debat sobre els problemes en la campanya de vacunació europea. Quan queda poc per complir tres mesos des de la seva arrencada, només un 9,8% d'adults ha rebut la primera dosi. Els experts consultats per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) atribueixen la "lentitud" a l'insuficient finançament europeu dedicat a crear capacitat de producció. L'economista del Bruegel Niclas Frederic Poitiers nega que els retards d'AstraZeneca en siguin la causa principal. "És una distracció del problema real, la producció", apunta. L'experta en salut del European Policy Center, Simona Guagliardo, afegeix que produir en massa la vacuna en tan poc temps "és una tasca enorme per al sector privat".

A banda de la controvèrsia comercial, AstraZeneca també ha estat aquesta setmana en el punt de mira per l'aturada de la seva vacuna a la majoria de països de la UE per un grup reduït de casos de trombosi que finalment l'Agència Europea del Medicament ha descartat com a efectes secundaris, si bé continua investigant alguns casos "estranys" molt minoritaris.

"Aturar la vacunació va ser una decisió política, però no geopolítica, no té res a veure amb el Regne Unit", remarca l'experta, que ho veu com una mesura de precaució dels governs per "gestionar els dubtes" dels ciutadans sobre les vacunes.

Com va la vacunació a la UE?

Fins aquesta setmana la UE ha rebut gairebé 70 milions de vacunes, de les quals s'han administrat 51 milions. Aquestes han servit per posar la primera dosi a un 9,8% de la població adulta de la UE i per immunitzar completament a un 4,2% dels majors de 18 anys.

La Comissió Europea calcula que a finals de març s'hauran repartit 106 milions de dosis. D'aquestes, 66 milions corresponen a Pfizer-BioNTech, 30 milions a AstraZeneca i 10 milions a Moderna. Segons l'executiu europeu, tant Pfizer-BioNTech com Moderna han complert amb els compromisos, però no AstraZeneca, que hauria d'haver entregat 90 milions de dosis en els últims tres mesos.

Malta (18,3%) i Hongria (16,6%) van per davant en l'administració de les primeres dosis. El govern de Viktor Orbán està administrant l'Sputnik i la xinesa Sinopharm, malgrat que no estan avalades per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès). Espanya està una mica per sobre de la mitjana europea amb un 10,2% de la població vacunada amb una dosi. Més o menys tots els països europeus, excepte Malta (8,1%) han posat la segona dosi a un 4% de la població adulta.

Com va la vacunació al món?

Israel clarament lidera la campanya de vacunació contra la covid-19 amb un 50,9% de la població totalment vacunada. La segueixen Xile (13,1%), Bahrain (13,1%) i els Estats Units (12%), segons dades del portal Our Data in the World d'Oxford basades en població global. La UE ha vacunat totalment a un 3,6% de tota la població.

El Regne Unit ha prioritzat l'administració de la primera dosi aprofitant que la vacuna d'Oxford-AstraZeneca permet posar la segona dosi fins 12 setmanes després de la primera, que proporciona un cert nivell de protecció. Per això, és el segon país del món on més persones l'han rebut, un 37,2%. En canvi, només un 2,6% de la població al Regne Unit està completament vacunada.

A Rússia, Brasil i l'Índia menys d'un 2% de la població està completament vacunada, mentre als països més pobres fa poques setmanes que van poder començar a vacunar.

stats