Societat 22/10/2019

Consells per combatre l'osteoporosi

La infermera Mònica Duran ha exposat a una treneta de persones certes mesures per pal·liar la malaltia i prevenir factors de risc

M. F.
1 min
La infermera Mònica Duran durant la xerrada a L'espai de la Fundació Crèdit Andorrà. / M. F. (ANA)

Escaldes-EngordanyUna de cada dues dones majors de 75 anys patirà osteoporosi, una malaltia dels ossos amb un alt component genètic lligat a l’envelliment. Malgrat no es pugui aturar el seu desenvolupament sí que es poden pal·liar els símptomes o prevenir certs factors de risc. Així ho ha explicat la infermera Mònica Duran en una xerrada que ha ofert a una trentena de persones a L’espai de la Fundació Crèdit Andorrà aquest dimarts a la tarda.

Duran ha explicat als assistents què és l’osteoporosi i com, tot i que afecta més les dones, també hi ha homes que la poden desenvolupar. També ha exposat que hi ha certs factors de risc que poden potenciar el fet de desenvolupar la malaltia, com ara el tabaquisme. Hàbits saludables “com l’alimentació i l’exercici físic” poden contribuir a millorar els símptomes de la malaltia. D’aquesta manera, l’experta ha recomanat “una dieta rica en calci i vitamina D” amb aliments com “làctics, verdures de fulla verda com els espinacs o llegums i fruits secs” i d'altres com els ous. També és molt important, ha dit, “acompanyar” aquesta dieta amb la presa de sol per “sintetitzar” aquesta vitamina i el calci. Per tant, ha recomanat als assistent “sortir al carrer” perquè els toqui el sol.

També ha parlat sobre mesures de prevenció del risc de caigudes, com ara tenir les zones per on ens hem de moure ben il·luminades, que estiguin també lliures d’obstacles, i a la dutxa, per exemple, tenir un espai ben sec amb una catifa antilliscant. A més, ha incidit en la importància d’una bona ergonomia postural i no agafar pesos molt grans.

stats