Societat 20/02/2018

El Constitucional deixa sense efecte l'escorcoll als domicilis dels germans Cierco

“El mandat de perquisició hagués hagut de ser més precís", constata l'alt tribunal

ARA Andorra
3 min
Els germans Cierco en una imatge d'arxiu. / M. T.

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional (TC) ha deixat sense efecte els escorcolls que el 8 de juny de l’any passat es van practicar als domicilis personals i professionals dels exaccionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco. El TC considera que la perquisició ordenada per la Batllia arran d’una suposada revelació de secret bancari i que es va fer en el marc del ‘cas Pujol’ va ser tan àmplia que “indueixen el risc de perseguir altres delictes, concretament, aquells que deriven de la causa BPA”. Per tant, l’alt tribunal entén que es pretenia segrestar elements que anaven més enllà dels necessaris pel cas estricte que s’estava investigant. I “ordena el retorn als recurrents de tots els documents, aparells i suports informàtics que van ser objecte de segrest”, tal com ha informat el Grup Cierco a través d'un comunicat.

La notificació de la sentència s’ha fet aquest dimarts al matí. De fet, són dues les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional: una que reconeix que s’ha vulnerat el dret a la intimitat dels antics accionistes majoritaris de BPA i, l’altra, la que admet la vulneració del dret a la defensa dels advocats de la família Cierco al Principat, atès que entre la documentació segrestada i els 38.410 correus electrònics comissats hi havia moltes comunicacions entre clients i assessors legals. I “si bé és cert que no es va actuar en el domicili professional dels advocats, el secret de les seves comunicacions va ser vulnerat”, mitjançant el segrest de tots aquells correus entre els quals “es trobaven informacions i intercanvis relatius als mitjans i a les estratègies de defensa, així com còpies dels projectes de demandes o altres escrits judicials”.

En el recurs d’empara que té a veure amb els escorcolls directes ordenats als domicilis professionals i personals d’Higini i Ramon Cierco arran de la querella interposada per la defensa de la família Pujol, l’alt tribunal deixa clar que els elements del procediment van ser respectats: “El mandat de perquisició va ser dictat per la batlle instructora d’acord amb les disposicions de l’article 76 del Codi de procediment penal; els agents del Servei de Policia van ser habilitats per procedir a la seva execució i els advocats dels recurrents van ser presents en els llocs objecte de perquisició, el 8 de juny del 2017”.

Tal com es posa en relleu en el mateix comunicat, l’alt tribunal destaca que quan la batlle va dictar l’aute ordenant els escorcolls sabia perfectament quin era el delicte que havia d’investigar i quina infracció concreta s’havia fet i era conscient, també, que els querellats i, per tant, objecte de la perquisició, estaven també involucrats en el ‘cas BPA’. Per tant, hi havia d’haver una extrema cura que queda desvirtuada “tant des del punt de vista dels objectes confiscats com pel que fa a l’abast de la seva aplicació real”. El TC retreu que s’hagués acudit als domicilis personals i posa com a exemple que la perquisició era injustificadament àmplia el fet que s’hagués segrestat des de CD’s de música a llibres relacionats amb el ‘cas BPA’.

El Constitucional manté en la seva sentència que “el mandat de perquisició hagués hagut de ser més precís en la identificació dels lligams entre els objectes segrestats i la infracció (que no es presumia, sinó que ja estava determinada) i hagués hagut de justificar la pertinença d’una perquisició als domicilis dels recurrents, en el marc d’una investigació relativa al delicte de revelació de secret bancari, element circumscrit lògicament a l’activitat professional dels recurrents”. En aquest marc, el dret a la intimitat dels germans Higini i Ramon Cierco “ha estat vulnerat”.

stats