Societat 19/08/2023

Qui consumeix molt poca electricitat està pagant 11 cèntims per kilowatt i qui consumeix molt a 22

La directora de comunicació de FEDA Nerea Moreno diu que el diferent cost fa més just l'accés a l'electricitat

ANA
2 min
Nerea Moreno en la seva exposició.

Prada de ConflentLa directora de Sostenibilitat, Comunicació i Relació amb els Clients de FEDA, Nerea Moreno, ha centrat la seva al voltant de l'accés a l'energia i l'electricitat com un factor que marca la desigualtat a través de la capacitat econòmica de cada consumidor. Així doncs, Moreno ha posat en relleu els beneficis que aporta la parapública amb l'aplicació d'un preu assequible i la bonificació per a les famílies en una situació desfavorable a la factura de la llum amb un exemple pràctic a la facturació del juliol.

La directora ha explicat que el mes passat el client domèstic que menys va consumir, va gastar 70 kWh mentre que el que més, en va consumir 14.000. "La primera persona deu viure en un pis petit, té una potència contractada baixa, i el seu consum equival, com a molt, a l'ús de les bombetes, la connexió permanent de la nevera i l'ús de la cuina o altres petits electrodomèstics de forma no simultània. El segon cas té un consum amb el qual es pot abastir una llar de grans dimensions, amb aire condicionat engegat de forma permanent, ascensor, grans pantalles i dispositius, càrrega de vehicle elèctric, termòstat i tots els electrodomèstics funcionant alhora i sense cap limitació", ha apuntat.

La factura d'aquestes persones també va variar de manera substancial, multiplicant-se fins a 375 vegades. La primera ha abonat 8 euros, tenint en compte que s'acull a la tarifa bonificada i, la segona, 3.000. "La persona que consumeix molt poc, està pagant l'electricitat a 11 cèntims el kilowatt, mentre que la que consumeix molt, l'està pagant a 21 cèntims el kilowatt. I això és així perquè en aquest cas, aquesta 'desigualtat' de preu és la que afavoreix una igualtat d'accés", ha destacat.

Moreno també ha alertat que la situació actual, amb un augment de les temperatures "extrem, la falta de disponibilitat d'energies fòssils i l'augment de les desigualtats" poden afavorir la pobresa energètica, motiu pel qual és necessari treballar per fer-hi front. D'aquesta manera, ha asseverat que des de FEDA invertiran en la producció d'energia per ajudar a frenar els pics de preus energètics de l'entorn, facilitant l'autoconsum, fomentant la mobilitat sostenible i preservant "sempre" un servei de qualitat amb tarifes "adequades" amb l'objectiu que "ningú a Andorra apagui la calefacció els dies de fred ni obri les finestres amb la calefacció engegada".

stats